ANKETA: Putna apoteka

0
112

Vreme je godišnjih odmora i putovanja, a neizostavan deo prtljaga na svakom putovanju je i putna apoteka. Šta treba da se nađe u putnoj apoteci česta je tema razgovora između farmaceuta i pacijenata. Iz farmaceutske prakse prenosimo vam nekoliko korisnih saveta.

Na letovanje ne smemo krenuti nepripremljeni. Krema za sunčanje sa visokim faktorom zaštite za prvih nekoliko dana i ona sa nešto nižim faktorom za naredne dane se podrazumeva. Šeširi i peškiri takođe. Međutim, bez lekova ne bismo smeli poći na put. Pitali smo naše sugrađane nose li na putovanja I putnu apoteku, a odgovore pogledajte u anketi koja sledi: Izjave:

Ukoliko imate u planu putovanje, evo nekoliko saveta o tome šta biste trebali da ponesete sa sobom, kako biste izbegli nepotrebne komplikacije. Prvo i osnovno spakujte u kofer zdravstvenu knjižicu ili putno osiguranje ako putujete u inostranstvo.  Zatim, potrebno je poneti svoju priručnu apoteku i to ono neophodno i najnužnije. Bitno je da lekovi uvek budu u originalnom pakovanju sa uputstvom za upotrebu i sa prekontrolisanim rokom trajanja, odvojeni od drugog prtljaga. To važi i za terapiju koju pacijent svakodnevno koristi i nosi sa sobom na putovanje.

Putna apoteka mora sadržati lekove za neželjene situacije i to: lekove protiv mučnine, lekove protiv bolova i povišene temperature, lekove protiv dijareje i stomačnih tegoba, – uz ove lekove neophodno je koristiti i rastvor za nadoknadu tečnosti. Putna apoteka treba da sadrzi i sredstvo za dezinfekciju površinskih rana: alkohol, povidon jod, sterilna gaza, zavoj i flaster.

Ukoliko se odlučite za inostranstvo kao destinaciju za odmor, treba reći da se moraju poštovati zakoni pojedinih zemalja u smislu količine lekova koju je dozvoljeno preneti preko granice, a za lekove jakog dejstva, o zakonskoj regulativi nošenja tih lekova.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here