Branislav Petković o povlačenju Rusije iz sporazuma o raketama srednjeg dometa

0
451

Predsednik Gradskog odbora Srpske desnice u Novom Sadu Branislav Petković je rekao da Srpska desnica pozdravlja odluku o povlačenju Rusije iz sporazuma o raketama srednjeg dometa jer za to postoje razlozi.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se prekida učešće Rusije u sporazumu sa Sjedinjenim Državama o nuklearnim i konvencionalnim raketama srednjeg dometa. Odredba, koja je objavljena, formalizuje rusko napuštanje sporazuma potpisanog pre trideset dve godine pošto je zimus povlačenje najavio Vašington.  Šta ovo povlačenje može da znači za ravnotežu snaga u svetu, pitali smo predsednika Gradskog odbora Srpske desnice u Novom Sadu Branislava Petkovića.

Trampova administracija je  još prošlog oktobra najavila suspenziju sporazuma, koji je važio za temelj evropske bezbednosti. Moskva je potom najavila “recipročni odgovor” na najave iz Vašingtona. Sporazum koji je odlukom Vladimira Putina stavljen van snage, zabranjivao je upotrebu i razvoj nuklearnih i konvencionalnih balističkih raketa dometa od pet stotina do pet i po hiljada kilometara. Obe strane su ranije optuživale jedna drugu za kršenje dogovora.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here