Štrajk glađu postao čest način za ostvarenje prava radnika

0
152

Nedavna najava predsednika Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije Dobrivoja Radovića da će malinari stupiti u štrajk glađu zbog niske otkupne cene, pokazala je da je štrajk glađu postao čest način za ostvarenje prava radnika.

Štrajk glađu je retkost među poljoprivrednicima, ali ipak poslednjih godina gladovanje je postalo čest metod borbe, iako ne donosi uvek rezultate.

U aprilu ove godine, kako je preneo portal Nova ekonomija, otpušteni radnici Srpske fabrike stakla stupili su u štrajk glađu sa zahtevom da budu vraćeni na posao, jer je Privredni sud u Kragujvcu poništio odluku o proglašenju stečaja na osnovu koje im je uručen otkaz. Ova fabrika je bila u vlasništvu bugarskog biznismena Cvetana Vasileva, koga vlasti u Bugarskoj optužuju da je ilegalno stekao oko sto tri miliona evra.  Staklaru je nakon toga preuzeo CPR Impeks u 2015. godini, ali su se problemi te fabrike nastavili. Stečaj je proglašen 2017. godine, ali je ukinut krajem 2018.

Otpušteni radnici koji su za otkaze saznali preko društvene mreže Fejsbuk stupili su u štrajk glađu, koji su pauzirali. Po nekim medijskim izveštajima, pokušaji da se oživi štrajk trajali su do početka maja.

Samo malo pre njih, u martu ove godine, deo radnika saobraćajnog preduzeća “Lasta” iz Mladenovca stupio je u štrajk glađu zbog niskih plata. Oni su tvrdili da ni ne znaju kolika im je satnica, jer se ne zna kako se vrši obračun. Pritisak je na prvi pogled uspeo jer ih je sledećeg dana posetio generalni direktor i obećao im povišicu i promenu načina obračuna plate.

Prošle godine u septembru je u štrajk glađu stupilo četrdeset od sedamdeset radnika Gumoplastike iz Bujanovca zbog neisplaćenih zarada. Štrajk u tom preduzeću gde su plate, kako su  naveli mediji, retko prelazile  deset hiljada dinara, trajao je još od 2017. godine. Ali država i političari obratili su pažnju tek kada su stupili u štrajk glađu, naveli su tada sami radnici. Država, koja je većinski vlasnik Gumoplastike, uspela je da odgovori radnike od štrajka glađu posle nekoliko dana. Problemi ove firme nisu rešeni i u martu 2019. otvoren je stečajni postupak.

U julu 2017. godine glađu je štrajkovalo i četvoro radnika Fabrike šinskih vozila Goša, ali su odustali. Treći pokušaj da se ta fabrika proda oglašen je prošlog meseca.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here