Vasin ocenio da politizovana Privredna komora služi interesima jedne političke stranke

0
161

Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Miroslav Vasin je ocenio da politizovana Privredna komora koja služi interesima jedne političke stranke nije dobro rešenje za privrednike.

Ustavni sud Srbije utvrdio je da je obavezno članstvo državnih i privatnih kompanija u Privrednoj komori Srbije u skladu sa Ustavom, međunarodnim dokumentima i sudskom praksom. Ovakva odluka je usledila posle predstavke koju su privrednici uputili Ustavnom sudu radi ocene ustavnosti odluke Privredne  komore o obaveznom članstvu u toj organizaiji. Šta ovo može značiti za privrednike i da li će se ova odluka izazvati otvoreno negodovanje  privrednika? Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Miroslav Vasin je istakao da je i pre promena 2000.g., a i posle članstvo u Privrednoj komori bilo obavezujuće za preduzeća.

U svojoj odluci, Ustavni sud je ocenio da privredne komore u pravnom poretku Republike ne predstavljaju udruženja privatnopravnog, već javnopravnog karaktera, kao i da ne predstavljaju udruženja iz člana 55. Ustava, koji pored ostalog jamči pravo da se ostane izvan svakog udruženja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here