Praćenje situacije u vezi ebole

0
78

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je u komunikaciji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i stalno prati situaciju u vezi sa rizikom od širenja ebole u regionu Demokratske Republike Kongo. U saopštenju je navedeno da Ministarstvo preduzima sve neophodne mere za sprečavanje eventualnog unosa tog virusa u našu zemlju.

Na osnovu podataka dobijenih od Svetske zdravstvene organizacije, Ministarstvo zdravlja preporučuje građanima Srbije da se uzdrže od putovanja u zahvaćene zemlje – Demokratsku republiku Kongo, Ugandu i Ruandu. Ukoliko se građani vraćaju sa tih područja u Srbiju, potrebno je da se odmah jave nadležnom institutu/zavodu za zaštitu javnog zdravlja, radi zdravstvenog nadzora.

U ovom trenutku ne postoji opasnost za zdravlje građana Srbije, s tim da Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i Evropskim centrom za kontrolu bolesti i dalje nastavlja intezivno praćenje situacije, procenu rizika i shodno tome će odlučiti o potrebi primene novih mera.

Preduzimanje mera za sprečavanje unosa virusa ebole u našu zemlju, inače, između ostalog podrazumeva pojačanu sanitarnu kontrolu na graničnim prelazima, pre svega, aerodromima i obavezno stavljanje pod zdravstveni nadzor svih osoba koje se vraćaju iz ebolom pogođenih zemalja.

Inače, Ministarstvo je od Svetske zdravstvene organizacije i Evropskog centra za kontrolu bolesti dobilo informaciju prema kojoj je do 16. jula ove godine u Demokratskoj republici Kongo prijavljeno dve hiljade pet stotina dvadeset dva slučaja ebola virusne bolesti i da je u navedenom periodu bilo hiljadu šest stotina devedeset osam umrlih od ove bolesti, kao i da je obolelo i sto trideset šest zdravstvenih radnika, od kojih je četrdeset jedan umro.

Navedeno je i da se u poslednje tri nedelje bolest pojavljuje i u oblastima Konga u kojima je do sada nije bilo i da postoji mogućnost širenja na susedne zemlje.

Prema dostupnim podacima, može se reći da je rizik širenja u zahvaćenom regionu veliki ,a posebno su ugrožene Demokratska republika Kongo, Uganda i Ruanda, dok je realna procena za region Evrope da je rizik vrlo mali.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here