Dr Nedeljka Boškov o malignim bolestima

0
402

Dr Nedeljka Boškov je izjavila da se i pored svih informacija koje imamo maligne bolesti i dalje poistovećuju sa strahom od smrti što naravno nije istina.

Mali procenat žena u strahu od istine kasno se javlja lekarima jer se još uvek na maligne bolesti gleda kao na sinonim za smrt. Mnogo se češće umire od kardiovaskularnih bolesti, dok se sa malignitetima više leči i živi, a neke maligne bolesti, zahvaljujući savremenim terapijama, prevedene su u hronične bolesti. Na koji način se najbolje može suzbiti strah od toga da je karcinom i danas fatalan po pojedinca, pitali smo nekadašnju načelnicu Onkološkog odeljenja zrenjaninske bolnice dr Nedeljku Boškov.

Najbolji način borbe protiv raka jeste primarna prevencija koja nije uvek moguća, jer još uvek nisu poznati svi uzročnici raka. Pojedini tipovi raka se mogu otkriti mnogo pre pojave simptoma bolesti. Rano otkrivanje u značajnoj meri povećava šansu za potpuno izlečenje i u tome se upravo ogleda značaj preventivnih pregleda. Oni mogu pomoći da se spasu životi, a najbolji način da se izvrše neophodni skrining testovi su godišnji sistematski pregledi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here