Filip Vasiljević: Optužnica protiv Nebojše Pavkovića još jedna provokacija Prištine

0
180

Član Glavnog odbora Srpske stranke  Zavetnici  Filip Vasiljević je rekao da pokušaj podizanja optužnice protiv Nebojše Pavković od strane prištinskih vlasti predstavlja samo još jednu u nizu provokacija.

Pravosudni organi privremenih institucija u Prištini planiraju da protiv nekadašnjeg komandanta Treće armije Vojske Jugoslavije generala Nebojše Pavkovića podignu optužnicu zbog navodnih ratnih zločina na Kosovu i traže njegovo izručenje iz Finske, gde izdržava zatvorsku kaznu od dvadeset dve godine. Pavkovića su u zatvoru posetili istražni sudija i tužilac iz Prištine i zatražilisu da ga saslušaju u svojstvu optuženog, ali je on to odbio. Kako komentariše ovakvo postupanje prištinskih vlasti, bilo je pitanje koje smo uputili članu Glavnog odbora Srpske stranke  Zavetnici  Filipu Vasiljeviću.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove u Hagu isključio je mogućnost procesa protiv nekadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije generala Nebojše Pavkovića, nakon najava Kosova da će protiv njega podići optužnicu. Mehanizam je naveo da, prema Statutu, nijednom osuđeniku kojem je Haški tribunal već odredio kaznu, ne može suditi nijedan drugi sud za ista dela. Zbog toga je  jasno da su priče iz Prištine da će biti podignute optužnice protiv Pavkovića samo još jedan “pucanj u prazno”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here