Položeni venci na spomenik na Mihajlovačkom drumu

0
142

Delegacije grada Zrenjanina, Organizacije rezervnih vojnih starešina i stanovnika naselja “Ruža Šulman” položili su danas vence na spomenik palim borcima Narodnooslobodilačkog rata na putu Zrenjanin-Mihajlovo.

Spomenik palim borcima Narodno oslobodilačkog rata, koji se nalazi na Mihajlovačkom drumu, na 2-3 km od Zrenjanina, podignut je na “Bošnjakovm salašu” nakon Drugog svetskog rata po projektu zrenjaninskog arhitekte Tibora Bencea. Spomenik je podignut na mestu na kom su 26. jula 1941. godine streljani borci Velikobečkerečkog partizanskog odreda, u znak odmazde za akciju paljenja žita. Na tom mestu streljani su Ruža Šulman, Vladimir Kolarov Koča, Frank Samuel Šandor,Stojan Arsenov I Tiberije Aldan. Delegacije grada Zrenjanina, Organizacije rezervnih vojnih starešina Zrenjanin I naselja “Ruža Šulman” I MZ “Dositej Obradović” položile su vence na spomen obeležje u znak sećanja na naše sugrađane, pale borce Velikobečkerečkog partizanskog odreda. Predstavnici Organizacije rezervnih vojnih starešina su maja prošle godine uredili proctor oko spomenika I učinili ga pristupačnijim I spomenik vidljivijim sa puta. I ove godine prostor oko spomenika je sređen, uz pomoć preduzeća iz grada I to je bila prilika da se još jednom ukase na neophodnost da se spomenici koji sećaju na značajne istorijske događaje u našem kraju ne zapuste I ne zaborave, posebno kada je reč o spomenicima koji nisu na užoj teritoriji grada.

Delegaciju Grada Zrenjanina predvodio je pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, koji je rekao da svi spomenici koji sećaju na učesnike ratova na ovim prostorima moraju biti održavani jer će se tako ukazati na to da se Zrenjanin seća svojih heroja, ali I da ti spomenici skreću pažnju na to ko I kojim delima treba da bude uzor mladima u našoj sredini.

Ruža Šulman uzela je učešća u demonstracijama koje su u Petrovgradu organizovane nakon potpisivanja Trojnog pakta. Nakon uspostavljanja nemačkih okupacionih vlasti u Petrovgradu, morala je da se nakratko skloni u Elemir, kako bi izbegla hapšenje zbog svog jevrejskog porekla. Međutim, već u maju se vratila u Petrovgrad, gde je zajedno sa Kočom Kolarovim, Frankom Samuelom Šandorom, Zoranom Nićetinom i Lazarom Nikinim radila na organizovanju otpora. Ova grupa uhapšena je 23. jula 1941. godine u vinogradu Andrije Nićetina. Ruža je 26. jula izvedena iz zatvora i odvedena na Bošnjakov salaš, gde je streljana zajedno saFrankom Samuelom Šandorom, Kočom Kolarovim i dvojicom komunista iz Kikinde – Stojanom Arsenovim i Tiberijem Aldanom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here