Anekta – Da li trgovine treba da rade nedeljom?

0
179

Slovenija, a od nedavno i Crna Gora, propisale su da nedeljom trgovine i supermarket ne mogu da rade. Da li je tako nešto moguće sprovesti kod nas i da li prodavnice treba da rade i nedeljom?

Veliki broj radnika u Srbiji radi i za praznike i nedeljom. Kupovina osnovnih namirnica u pojedinim radnjama dostupna je sedam dana u nedelji, a neki marketi rade i noću. Prema tvrdnjama trgovaca nedeljom rad u prodavnicama nije neophodan. U trgovini u Srbiji ima oko 200.000 zaposlenih, 70% su žene, a plate su niže i do 30% od republičkog proseka. Kako bi se trgovcima olakšalo u Sloveniji prodavnice poslednjeg dana u sedmici ne rade, kao ni tokom praznika. Takvu odluku donela je i Crna Gora koja je krajem juna Izmenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini propisala da trgovine i supermarketi nedeljom ne mogu da rade. Evropska unija prepustila je zemljama članicama da radno vreme prodavnica urede na osnovu svojih tradicionalnih, kulturnih i verskih potreba pa su vrata za potrošače zatvorena u devet zemalja unije među kojima su i Francuska, Nemačka, Austrija i Poljska.

“Što se tiče rada nedeljom, bilo je nekih analiza koje su pokazale da bi ukoliko bi se zabranio rad nedeljom to dovelo do pada prometa u pojedinim maloprodajnim objektima, da bi došlo do otpuštanja dela zaposlenih” saopštilo je Ministarstvo trgovine. Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije rekao je da mi najpre moramo da razmišljamo kako ćemo povećati našu privrednu aktivnost, a tek onda da li raditi nedeljom ili ne. On je još dodao da to treba rešiti Zakonom o radu, većim dnevnicama i slobodnim danima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here