Stočari očekuju da će otkup domaćih grla biti nastavljen

0
93

S obzirom na sigurno tržište Turske stočari u BiH posljednjih nekoliko godina nisu brinuli za plasman tovne junadi, pa je na domaćim farmama ova proizvodnja doživjela ekspanziju. Najave realizacije novog Sporazuma sa Turskom dale su vjetar u leđa farmerima u BiH. Ipak, problemi nisu zaobišli ovaj sektor stočarstva. Izvoz junetine još nije nastavljen, pa tako ni otkup junadi. Prema informacijama sa terena na farmama u Srpskoj otkup čeka oko 12.000 tovnih grla.

Dok čekaju ratifikaciju novog sporazuma o slobodnoj trgovini između BiH i Republike Tuske u parlamentima, uzgajivači tovne junadi u BiH trpe gubitke jer sredinom maja najavljena mogućnost nastavka nesmetanog izvoza junećeg iskoštenog mesa iz BiH u Tursku još nije realizovana. Da su stočari u problemima, kažu i u Udruženju proizvođača mlijeka i uzgajivača goveda RS.

Uzgajivači junadi posluju u neizvijesnoj zoni, kaže Nikolić, a mogli bi ističe s obzirom na činjenicu da se posljednjih godina povećao broj tovnih grla zadovoljiti dio potreba domaćeg tržišta za junetinom, ali i plasirati zavidnu količinu mesa van granica naše zemlje.

I u udruženju Uzgajivača svinja kažu da je aktuelna situacija u proizvodnji domaćeg mesa nezavidna. Požalili su se i njima ističu uzgajivači goveda, a prema informacijama sa terena na farmama u Srpskoj otkup čeka oko 12.000 tovnih grla.

Nada ne napušta stočare, pa očekuju da će otkup domaćih grla biti nastavljen najkasnije za desetak dana. U suprotnom kako ističu računica u ovom poslu na kraju godine neće biti pozitivna.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here