Enriko Salvador je pobednik kružne trke na Zlatiboru

0
132

Italijanski biciklista, nosilac žute majice, Enriko Salvador je pobednik kružne trke na Zlatiboru, dok je drugo mesto osvojio srpski takmičar Dušan Kalaba. Italijan Salvador je rekao da je bio prilično dobar na startu i da je trka bila mnogo brža nego prethodne. Dušan Kalaba je rekao da je zadovoljan rezultatom, mada je očekivao da će pobediti. Trka je od početka bila izuzetno teška, a naročito zato što je staza bila tehnički zahtevna.

Predsednik Biciklističkog saveza Srbije, Branko Banović je rekao nakon održane trke na Zlatiboru, da duguje pre svega veliku zahvalnost opštini Čajetina na svemu što je učinila da ova etapa protekne u najboljem redu. On je dodao da je ovakvu maršrutu Savez odabrao kako bi se turistički potencijali Srbije i Republike Srpske pokazali u najboljem svetlu i da ta lepa slika ode u svet.

Biciklistička “Trka kroz Srbiju”, pod sloganom “Biciklizam i turizam zajedno”, prvi put je startovala iz Republike Srpske, konkretno iz Istočnog Sarajeva, a ove godine se proslavlja osamdeset godina od njenog osnivanja, odnosno od prve trke koja je vožena 1939. godine kada je kralj Petar Drugi Karađorđević uručio zlatni pehar pobedniku Avgustu Prosineku.

U ime domaćina poluetape, predsednik Skupštine opštine Čajetina Miloje Rajović se posebno zahvalio ljudima iz Biciklističkog saveza Srbije koji su Zlatibor i Čajetinu izabrali kao jedne od domaćina trke i izrazio je zadovoljstvo da je trka na Zlatiboru završena u najboljem mogućem redu. Rajović je rekao da će se i narednih godina Čajetinci potruditi da naprave još bolje biciklističke staze kako bi ovu manifestaciju podigli na još viši nivo.

Direktor Turističke organizacije Zlatibor Vladimir Živanović je istakao da je ponosan što je Zlatibor bio učesnik ovog karavana i što je preko dvadeset pet hiljada ljudi koji trenutno borave na Zlatiboru moglo da uživa u ovoj divnoj trci. On je izrazio nadu da su i učesnici uživali u lepotama planine, a Zlatibor je još jednom pokazao da je na nivou najznačajnijih evropskih turističkih centara.

U biciklističkom karavanu “Trke kroz Srbiju 2019” je više od  tri stotine ljudi, od kojih je oko sto pedeset takmičara iz tridesetak zemalja – iz zemalja u okruženju, zatim Austrije, Italije, Nemačke, Belorusije, Slovačke, Velike Britanije, Norveške, Francuske, kao i iz Azije i Južne Amerike.

Učesnici ove trke skupljaju bodove za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine, a ujedno promovišu turističke potencijale Republike Srpske i Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here