Udruženje žena „Vidovdan“ u Banatskom Karađorđevu postoji već 10 godina

0
241

Predsednica udruženja žena Vidovdan iz Banatskog Karađorđeva Verica Marčetić govoreći o svom udruženju istakla je da se ono bavi očuvanjem i negovanjem tradicije koju su doneli iz Like.

Ovo udruženje ima i svoju manifestaciju „Pogačijadu“, koja se već jednu deceniju održava 14. septembra kada je i slava sela. Članice „Vidovdana“ učestvuju na brojnim manifestacijama pre svega u Opštini Žitište pa onda i u susednim opštinama gde predstavljaju svoje radove i umeće, a godinama su već učesnice Sajma hrane u Beogradu.

Udruženje je do sada osvojilo brojne medalje, pehare i zahvalnice, a najznačajnija su ona priznanja dobijena na Sajmu hrane u Beogradu gde se ocenjuje ukus predstavljenih jela, ali i postavke sela. Do učešća je došlo sasvim slučajno, a nagrade se nižu već godinama.

U udruženju se žene mnogo bave pripremom hrane pa je iz toga nastala i manifestacija „Pogačijada“ koja svake godine 14. septembra okupi brojne učesnike.

Ljudi iz grada zauzeti su poslovima i sve ručne radove i suvenire uglavnom kupuju dok žene na selu, često udružene, same prave ručne radove i svaki od njih predstavlja malo i jedinstveno umeničko delo, čija je vrednost nemerljiva novcem.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here