Krkobabić – Do sada državnim novcem pomognute 94 zadruge u Srbiji

0
124

Ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić je izajavio da su do sada državnim novcem pomognute devedeset četiri zadruge u Srbiji, a da bi ove godine sa još tri stotine šezdeset sedam miliona dinara trebalo da bude podržano još pedeset  do šezdeset zadruga.

Ministar Krkobabić je prilikom posete opštine Bački Petrovac i razgovora sa lokalnim rukovodstvom istakao da je treći konkurs za finansijsku pomoć postojećim i novoosnovanim zadrugama otvoren je do 15. avgusta, a do 1. septembra biće otvoren za složene zadruge.
Kako je precizirao ministar, finansijski podsticaji su predviđeni za različite namene, poput osnivanja stada, zasada, kupovine opreme. Prema rečima Krkobabića zadruga “Zlatno zrno” koju je obišao sa saradnicima je primer zadruge koja dobro radi i dobro je utrošila državnu pomoć.

Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radisav Jovanov je ocenio da je budućnost zadrugarstva u Srbiji u složenim zadrugama. On je istakao da tamo gde postoji zadruga u malim sredinama, nema problema za opstanak dodajući da udruživanje zadruga jedino može da parira velikim kompanijama.

Direktorka zadruge “Zlatno zrno” Maja Žilaji Činčurak rekla je da je ukupna investicija u nabavku četiri silosa za skladištenje žitarica i sušaru bila vredna više od šezdeset miliona dinara, a da je država pomogla sa petnaest miliona bespovratne pomoći.

Predsednik opštine Bački Petrovac Srđan Simić naglasio je da opština veliki deo privredne aktivnosti zasniva na poljoprivredi i da je svaka pomoć zadrugarstvu dragocena.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here