Srbija postala vlasnik sto odsto kapitala privrednog društva Energo zelena

0
1247

Vlada Srbije je donela odluku o izmenama i dopunama osnivačkog akta privrednog društva Energo-zelena u Inđiji čime je Srbija postala vlasnik sto odsto kapitala tog društva.

Pre toga, 15. aprila 2019. godine zaključen je Ugovor o prenosu udela u privrednom društvu Energo-zelena d.o.o. Inđija između Zelena N.V. iz Belgije i Republike Srbije, kojim je Republika preuzela osnivačka i upravljačka prava srazmerno udelu državnog kapitala. Pretežnu delatnost ovo društvo će obavljati je tretiranje i odlaganje otpada koji nije opasan ni čvrst. Delatnost obuhvata rad deponija neopasnog otpada, odlaganje (zbrinjavanje) neopasnog otpada spaljivanjem ili insineracijom ili drugim metodama, sa ili bez iskorišćavanja za proizvodnju električne energije ili pare, komposta, zamene za goriva, biogas, pepeo ili drugi proizvodi za dalju upotrebu. Takođe je u pitanju i tretman organskog otpada za odlaganje.

Inače, kako je preneo portal Agro Smart, ovo društvo su osnovali Belgijanci 2010. godine sa ciljem izgradnje postrojenja za neškodljivo uklanjanje sporednih proizvoda životinjskog porekla. Uložili su dvadeset jedan koma pet miliona evra, ali su dve godine kasnije odustali od daljeg poslovanja zbog, kako su naveli, “povreda odredaba bilateralnog sporazuma o najpovlašćeniji naciji”.

U novembru 2014. ova kompanija je najpre uputila srpskom državnom pravobranilaštvu predlog za mirno rešenje spora, u kome su predložili da Srbija kupi postrojenje “Energo-Zelena” ili sa njima zaključi ugovor o koncesiji. Kako postupak mirnog rešavanja spora nije dao rezultate, belgijska firma pokrenula je arbitražni postupak protiv Srbije, kojim su zatražili povraćaj investicije od dvadeset jedan koma pet miliona evra, kao i nadoknadu za za izgubljenu dobit i pripadajuće kamate.

Prema pisanju nedeljnika NIN Srbija je izgubila više sporova koji su se vodili protiv nje i po tom osnovu će morati da plati odštetu od pedeset miliona evra, tako da će, uključujući ranije izgubljene sporove pred međunarodnom abritražom, ukupan trošak republičkog budžeta biti sto sedamdeset miliona evra.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here