Zakon o agencijskom zapošljavanju

0
176

Sindikat “Sloga” je ocenio da se Predlogom zakona o agencijskom zapošljavanju dozvoljava da svi poslodavci, sem u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi, mogu da iznajmljuju sve svoje radnike preko agencije.

U saopštenju sindikata je navedeno da aktuelna većina u Skupštini Srbije ne bi trebalo da glasa za predložene propise “i da ne staje na stranu krupnog kapitala, svetskih i domaćih tajkuna, koji radnike ovim zakonom posmatraju isključivo kao robove i zamorčiće, a ne neophodne partnere u stvaranju profita”.

Kako je saopšteno, dok u Evropskoj uniji udeo agencijskih radnika u ukupnom broju zaposlenih iznosi u proseku jedan koma šest  odsto, u Nemačkoj dva koma dva odsto, Srbija na mala vrata uvodi moderni robovlasnički sistem u vidu iznajmljivanja radnika preko agencija putem takozvanog ‘lizinga’ i njihovu međusobnu ‘trampu’, odnosno kao razmenu dobara.

“Sloga” je podsetila da je Ustavnom sudu pre tri godine podnela inicijativu za ocenu ustavnosti tada pripremljenog Nacrta zakona o agencijskom zapošljavanju, ali da se sud i dalje ne izjašnjava i tako, kako je ocenjeno, “otvoreno staje na stranu onih koji radnike najbrutalnije iskorišćavaju mimo zakona i Ustava, a koje bi trebalo da štiti”.
Prema oceni sindikata svaka priča o tome kako će Zakon o agencijskom zapošljavanju doneti veću sigurnost radnicima i njihovo bolje sindikalno organizovanje je izlizani kliše, koji smo ostetili na svim izmenjenim zakonima, posebno aktuelnom Zakonu o radu, koji je radna prava zaposlenih u Srbiji obezvredio i pokrenuo talase socijalnog egzodusa za boljim životom u razvijene zemlje EU.

Predlog Zakona o agencijskom zapošljavanju Vlada Srbije je prošle sedmice dostavila Skupštini na usvajanje, a njime je predviđeno da radnici mogu da preko agencije budu iznajmljeni poslodavcu pod uslovom da sa agencijom zaključe ugovor na određeno ili neodređeno vreme.

Broj ustupljenih radnika zaposlenih u radnom odnosu na određeno vreme kod poslodavca ne može da bude veći od deset odsto od ukupnog broja zaposlenih, ali to se ne odnosi na agencijske radnike koji imaju zaključen ugovor na neodređeno vreme sa agencijom, što znači da poslodavci nemaju nikakvo ograničenje u angažovanju radnika preko agencije sve dotle dok oni imaju ugovor na neodređeno vreme u toj agenciji.

U Srbiji sada ima oko sto dvadeset registrovanih agencija za zapošljavanje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here