Raspisana javna nabavka za geodetske usluge za izgradnje nacionalnog stadiona

0
144

Urbanistički zavod Beograda je raspisao javnu nabavku za geodetske usluge neophodne za izgradnju nacionalnog fudbalskog stadiona, kontroverznog projekta čija se cena procenjuje na više desetina, pa i stotina miliona evra.

Radi se o geodetskom snimanju za potrebu izrade topografskog plana za stadion. Cena izgradnje samog stadiona procenjivana je od sedamdeset do dvesta pedeset miliona evra od strane zvaničnika države i Fudbalskog saveza Srbije. Vlasti u Srbiji godinama najavljuju izgradnju nacionalnog fudbalskog stadiona. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio 2018. godine da će izgradnja koštati između dve stotine i dve stotine pedeset miliona evra, ali je ministar finansija Siniša Mali u aprilu ove godine procenio vrednost radova na pedeset do sedamdeset miliona evra.

Aktuelni poziv je objavljen 20. avgusta na portalu javnih nabavki, a tražene usluge su potrebne radi izrade Prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona. Rok za podnošenje prijava je 20. septembar.

Ministar finansija Siniša Mali je najavio u aprilu da će izgradnja stadiona početi polovinom 2020. godine.

Takođe je najavljeno da će stadion moći da primi  šezdeset hiljada posetilaca, na šta su pojedini kritičari napomenuli da su tribine prazne i na postojećim stadionima, osim u retkim slučajevima, kao što su međunarodne utakmice.

Srbija inače nema stadion koji ispunjava kriterijume UEFA, zbog čega ne može da ugosti velika fudbalska prvenstva, ali planovi za izgradnju često su kritikovani u javnosti sa argumentom da postoje preči prioriteti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here