Sastanak Srednjobanatskog upravnog okruga nakon pojave afričke kuge svinja u Srbiji

0
120

U sedištu Srednjobanatskog upravnog okruga održan je sastanak članova Regionalnog centra za teritoriju epizootiološkog područja Veterinarskog specijalističkog instituta ,,Zrenjanin’’.

Na sastanku koji je održan u sedištu Srednjobanatskog upravnog okruga prisustvovali su članovi Regionalnog centra za teritoriju epizootiološkog područja Veterinarskog specijalističkog instituta ,,Zrenjanin’’ kao i načelnici Srednjobanatskog i Severnobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević i Nikola Lukač. Razmatrana je najnovija epizootiološka situacija nakon pojave afričke kuge svinja u Srbiji. Kada je u pitanju Srednjobanatski okrug, preduzete su mere kako bi se sprečila pojava pomenute bolesti istakla je načelnica Snežana Vučurević.

Afrička svinjska kuga je za sada dijagnostikovana u 3 naseljena mesta u Srbiji a kako ističe epizootiolog Đorđe Janku to je bila neminovnost s obzirom na karakteristike ove bolesti.

Epizootiolog Đorđe Janku ukazao je na još neke specifičnosti afričke kuge svinja.

U Severnobanatskom upravnom okrugu takođe su preduzete sve neohodne mere istakao je načelnik Nikola Lukač.

Nakon procene rizika od širenja zaraze zajednički je konstatovano da mere opreza moraju da budu na visokom nivou uz kontinuirano jačanje svesti ljudi, posebno uzgajivača svinja, da pridržavanjem biosigurnosnih i higijenskih mera i smanjenjem kontakata bolest može biti pod kontrolom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here