Zorana Mihajlović u Smederevu

0
703

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je da će teretna pruga u Smederevu, koja će povezati luku i buduću industrijsku zonu u tom gradu sa železničkim Koridorom 10, biti potpuno završena za oko sedam dana.

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je da će teretna pruga u Smederevu, koja će povezati luku i buduću industrijsku zonu u tom gradu sa železničkim Koridorom 10, biti potpuno završena za oko sedam dana. Mihajlović je, prilikom obilaska završnih radova na izgradnji pruge,podsetila na to da država ulaže tri stotine osamdeset miliona evra u razvoj vodnog saobraćaja i da će već za dvadesetak dana biti raspisan tender za izgradnju luke Smederevo.

To će omogućiti da ovaj deo Srbije bude čvorište kada je reč o toj vrsti teretnog saobraćaja, rekla je ona, izrazivši očekivanje da će radovi početi u martu.

Potpredsednica Vlade je objasnila da je izgradnjom sedam koma pet kilometara pruge, u šta je uloženo devet koma pet miliona evra, povezana industrijska zona i auto-put.

Ova pruga je, prva u Srbiji, izgrađena isključivo za teretni saobraćaj i povezuje luku sa javnom železničkom infrastrukturom, a omogućiće da se roba sa železnice dalje prevozi Dunavom, odnosno da se ona koja stiže tom rekom dalje prevozi prugom umesto kamionima.

Projekat je važan i zbog razvoja turizma jer će izmeštanje pruge omogućiti da Smederevska tvrđava bude stavljena pod zaštitu Uneska i da počne njena obnova.

Pruga će povezati Luku Smederevo, odnosno terminal za rasute i generalne terete, sa postojećom prugom Smederevo–Mala Krsna.

Velika pažnja je posvećena bezbednosti u saobraćaju, tako da je postavljena moderna signalizacija, a putni prelaz je obezbeđen rampom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here