Batut – Odjava epidemije malih boginja na teritoriji Republike Srbije

0
109

Institut za javno zdravlje ”Batut” je saopštio da su se stekli uslovi za odjavu epidemije malih boginja na teritoriji Republike Srbije.

Početkom oktobra 2017. godine na teritoriji Republike su prijavljeni prvi sumnjivi slučajevi koji su odgovarali kliničkoj slici malih boginja. Virusološkim i serološkim analizama obavljenim u Referentnoj laboratoriji Instituta „Torlak” cirkulacija ovog virusa u našoj populaciji je laboratorijski potvrđena 6.10.2017. godine. Epidemija malih boginja je prijavljena 23.10.2017. godine. U tom momentu ukupan broj laboratorijski potvrđenih slučajeva bio je sedam. Nizak stepen koletivnog imuniteta prema virusu malih boginja i velika kontagioznost ovog prouzrokovača su doveli do brzog širenja virusa na teritoriji cele zemlje. Naime, obuhvat MMR vakcinacijom u drugoj godini života je na početku epidemije na nivou cele zemlje bio osamdeset jedan odsto, dok je u najvećim gradovima bio ispod  sedamdeset odsto. Krajem decembra 2017. godine prijavljen je prvi smrtni ishod od malih boginja posle dvadeset godina.

Od početka oktobra 2017. godine, zaključno sa 27. avgustom ove godine na teritoriji Republike Srbije, uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, registrovano je oko pet hiljada osam stotina slučajeva malih boginja i petnaest smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa ovom infekcijom.

Intenzivna kampanja o značaju imunizacije koja je u prethodnom periodu sprovedena u našoj zemlji dovela je do povećanja nivoa svesti o efikasnosti ove preventivne mere u svim populacionim grupama. Obuhvat vakcinacijom protiv malih boginja, zaušaka i rubele je tokom 2018. godine značajno porastao, što je predstavljalo osnovni preduslov za usporenje toka ove epidemije. Vakcinacija protiv malih boginja, zaušaka i rubele na teritoriji Republike Srbije u 2018. godini je sprovedena sa obuhvatom od devedeset tri koma četiri odsto.Takođe, u prethodnom periodu je sprovedena dopunska imunizacija propuštenih godišta Sve navedene mere su dovele do značajnog povećanja kolektivnog imuniteta prema virusu malih boginja u našoj populaciji.                                                                                                                                      U toku 2019. godine je prijavljeno ukupno petnaest obolelih, od čega su četiri osobe bile sa importovanom infekcijom (Rusija, Ukrajina, Austrija, Makedonija), dok se kod jedanaest zaražavanje desilo na teritoriji naše zemlje. Poslednji prijavljeni slučaj obolevanja od malih boginja bio je u junu 2019. godine u Boru.

Imajući u vidu da je prošao dvostruki maksimalni inkubacioni period za infekciju virusom malih boginja, stekli su se uslovi za odjavu epidemije malih boginja na teritoriji Republike Srbije. U ovom momentu je izuzetno važno da se trend porasta obuhvata MMR vakcinacijom nastavi kako bi smo dostigli zaštitni nivo kolektivnog imuniteta od devedeset pet odsto koji bi nas štitio od epidemijskog širenja malih boginja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here