Predsednica Brnabić čestitala svim učenicima u Srbiji početak nove školske godine

0
129

Predsednica Vlade Ana Brnabić je čestitala svim učenicima u Srbiji početak nove školske godine i najavila značajno povećanje plata u prosveti od 1. januara 2020. godine.

Brnabić je, zajedno sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem obišla obnovljenu Osnovnu školu „Prvi maj“ u Vladimirovcu, Opština Alibunar i prisustvovala je prvom času na početku nove školske godine.

Premijerka je kao izazov sa kojim se suočavaju i najrazvijenije zemlje navela edukaciju najmlađih za poslove 21. veka, za koje se sada ne zna ni kako će izgledati, jer se promene dešavaju veoma brzo. Prema njenim rečima, škole su 2017. godine, u okviru akademske mreže, povezane na bezbedan internet, pri čemu se u ovoj godini ulaže dodatnih dvadeset miliona evra za povezivanje pet stotina škola na brz i bežičan internet.

Prošle godine se krenulo i sa uvođenjem digitalnih udžbenika, a cilj je da do 2021. godine u Srbiji  imamo kompletnu digitalnu prosvetu. Ona je navela da je ove godine upisano približno hiljadu učenika u specijalizovana IT odeljenja, te da se već od sledeće godine uvodi programiranje od prvog razreda kao obavezan predmet. Brnabić je iskazala posebnu zahvalnost nastavnicima, učiteljima, profesorima i nastavnom kadru, koji, kako je ocenila, nose celu reformu. U okviru ukupnog poboljšanja uslova, od 1. januara ih očekuje značajno povećanje plata, koje su i više nego zaslužili, najavila je premijerka Brnabić.

Ministar Mladen Šarčević je takođe poželeo svim učenicima srećan početak nove školske godine, navodeći da je u toku rekonstrukcija više desetina škola u Srbiji. On je naveo i da se radi na tome da škole budu energetski efikasne i da imaju sve uslove za brz internet.

Srbija je u kratkom vremenskom periodu, kako je rekao, sprovela intenzivne reforme u sistemu obrazovanja i to je možda najbolje ocenila Evropska komisija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here