I ove godine će građani platiti ceh manifestacije 34. Dani piva

0
409

Utisak koji preovladava posle završetka 34.Dana piva je da su građani i ove godine ti koji će platiti ceh manifestacije koja nikako da opravda svoju reputaciju kao jedan od najvažnijih događaja u našem gradu.

U nedelju, 1.septembra koncertom Halida Bešlića završeni su 34. Dani piva. Ovogodišnja manifestacija kao i neke ranije, međutim, ostavlja sugrađanima nedoumice i pitanja na koje nema još uvek zadovoljavajućih odgovora.

Kao prvo , tri godine za redom nije bio raspisivan tender odnosno javni poziv  za izdavanje štandova na Trgu slobode koji je najatraktivnija lokacija. KTV televizija je sve vreme upozoravala na takavu neprihvatljivu praksu  kada su javni pozivi u pitanju, a ove godine je javni poziv konačno sproveden. Najatraktivniji prostor su dobile velike domaće pivare kao i privatni preduzetnik iz Beograda  koji je nekoliko godina unazad dobijao zakup ostvarujući prihod, uprkos tome što mu firma postoji samo na papiru.

Druga stvar koja priči oko Dana piva daje svojevrsni oreol misterije, odnosi se na organizatora manifestacije – Agenciju za organizaciju koncerata iz Novog Sada –Bekstejdž 021 sa podizvođačem Skaj solušn doo iz Beograda. Podizvođačka firma je široj javnosti poznata i kao firma koja pruža tehničko-logističke usluge na velikim događajima, među kojima treba pomenuti i aktuelne kampanje visokih državnih funkcionera.

Da se vratimo organizatoru – agenciji Bekstejdž 021. Naime, ova agencija je drugu godinu za redom dobila putem javne nabavke organizaciju zrenjaninske manifestacije kao jedini ponuđač. Prošle godine je grad za potrebe organizacije 33.Dana piva iz budžeta izdvojio skoro dvadeset pet miliona dinara sa PDV-om dok je ove godine ta suma, i pored manjeg broja izvođača, uvećana za skoro tri miliona dinara – dvadeset osam miliona dinara.

S obzirom na to da je ove godine nastupio manji broj izvođača, postavlja se pitanje zašto je iz gradske kase izdvojeno tri miliona dinara više nego 2018.g. Da li je u pitanju inflacija? Uzimajući u obzir da inflacija u našoj zemlji iznosi nešto više od dva odsto, može se postaviti pitanje koji razlozi su naveli nadležne u gradu da račaunaju da je inflacija petnaest odsto?

Agilna vlasnica agencije Bekstejdž 021, Novosađanka Vera Karadžić koja je odavno u osmoj deceniji života, je Zrenjanincima i gostima grada zajedno sa podizvođačem Skaj solušnom, ponudila nastupe dvanaest estradnih zvezda na Žitnom trgu i četiri koncerta na Trgu slobode.  Da li su svi izvođači bili zadovoljni delom ‚‚kolača‚‚ koji im je pripao je pitanje bez odgovora jer su pojedini estradni umetnici očigledno nezadovoljni onime što im je pripalo, skraćivali svoje nastupe, dok su poznatije i popularnije zvezde za velike sume koje su im pripale za nastupe – pevale na plej-bek.

Ovu informaciju smo proverili i ona je tačna. Nastupi Đorđa Davida, Alena Islamovića, Vampira, Zane, Pilota  i drugih zvezda,  građane Zrenjanina  su koštali dvadeset osam miliona dinara. Hoće li prihodi koje je grad ubrao tokom trajanja manifestacije pokriti troškove zvezda, ostaje da se vidi. Pogotovo što značajan broj ponuđenih tezgi nije bio izlicitiran. O tome koliki prihod je ostvaren od zakupa štandova pokazuju podaci: 2017.godine prihod je iznosio oko jedanaest koma šest miliona dinara dok je prošle godine on bio nešto više od devet koma dva miliona dinara što ukazuje da se očekivani prihod od zakupa smanjuje svake godine dok gubici po tom osnovu rastu.

Veliki događaji ne mogu da prođu bez medija i novinara koji prate značajna dešavanja. I po pitanju tretmana medija organizator Dana piva  je omanuo ove godine pokazavši veliku dozu neprofesionalnosti i amaterizma. Konkretno – uoči, tokom i posle nastupa grupe Crvena jabuka lica iz organizacije su potpuno ignorisala ili nisu znala kako da se ponašaju prema predstavnicima medija. Novinarka KTV televizije je ostala bez izjave pre nastupa ove grupe uz obrazloženje da će izjava uslediti posle koncerta. Međutim ni posle završetka koncerta izjava nije bilo.Posle višečasovnog čekanja, kada su novinari iz više redakcija i medija izgubili strpljenje i kada su se razišli, pevač grupe Dražen Žerić  je na sopstveno insistiranje,mimo protokola organizatora, dao izjavu našem novinaru i novinaru lista Zrenjanin.I to  je bio dokaz neprofesionalnosti organizatora, koji je pokazao da nije imao sluha za dešavanja za koja je inkasirao skoro dvadeset osam miliona dinara.

I na kraju, građani Zrenjanina kao i novinari sa nestrpljenjem očekuju šta će pokazati finansijski izveštaj o tek završenoj manifestaciji. On će verujemo,ubrzo uslediti od strane nadležnih u gradu. Tada ćemo saznati i da li je vuk sit i da li su sve ovce na broju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here