Ambasadorka Srbije u Zagrebu odbila da primi protestnu notu

0
119

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je istaklo povodom saopštenja Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, da je ambasadorka Srbije u Zagrebu imala zakazan sastanak na inicijativu Ministarstva spoljnih poslova Srbije kako bi predala protestnu notu. Predstavnici hrvatskog ministarstva odbili su da prime notu Srbije, želeći da uruče svoju notu, koju je ambasadorka Srbije odbila da primi.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije smatra da postupak Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske da zabrani ulazak i boravak delegaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, čemu je prethodio pretres stvari članova delegacije, što je obrazloženo nedostatkom odgovarajuće dokumentacije kojom bi se opravdala svrha i uslovi boravka, najblaže rečeno nije osnovan.

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije bila je najavljena nadležnim organima Hrvatske.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je naglasilo da je ovakva odluka u suprotnosti sa osnovnim načelima moderne Evrope, koja predviđa slobodu kretanja ljudi, pravo na očuvanje verske i nacionalne baštine, kao i odavanja poštovanja nevino stradalim pripadnicima jednog naroda.

Takođe, Ministarstvo je još jednom ukazalo na to da „neprimerenih postupaka“, niti reakcija od strane „srpskog političkog vođstva“ nije bilo, uz podsećanje na to da  predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije želeo da komentariše komentare hrvatskog vrha koji su usledili nakon postupka hrvatskih organa.

U saopštenju je dodato da Srbija ostaje posvećena unapređenju stabilnosti regiona i dobrosusedskim odnosima i smatra da se oni mogu postići suštinskim razgovorima, a ne putem medija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here