Premijerka Brnabić u Pragu

0
81

Predsednica Vlade Ana Brnabić je istakla da je Višegradska četvorka, čije su članice poput Mađarske i Poljske, predložene za značajne pozicije u okviru nove Evropske komisije, dala veliku podršku agendi proširenja Evropske unije.

Ana Brnabić je u izjavi novinarima u Pragu, nakon radnog sastanka sa liderima Mađarske, Češke, Poljske i Slovačke, a kojem su prisustvovali i premijeri Zapadnog Balkana, naglasila da je konstatovano da je ovo ključna Evropska komisija koja mora da doprinese da Srbija i Crna Gora dođu do samih vrata Evropske unije.

Brnabić je ocenila da je sastanak Višegradske četvorke sa Zapadnim Balkanom bio jako dobar i koristan, izrazivši zahvalnost predsedavajućem, češkom premijeru Andreju Babišu, ali i drugim liderima te grupe na organizaciji skupa.

Premijeri zemalja Višegradske grupe tokom sastanka sa predsednicima vlada zemalja Zapadnog Balkana su usvojili Deklaraciju o nedvosmislenoj podršci pristupanju zemalja tog regiona Evropskoj uniji.

Češki premijer Andrej Babiš rekao je da bi bilo idealno da se Srbija i Crna Gora pridruže evropskoj porodici pre završetka 2027. godine.

Mađarski premijer Viktor Orban je istakao da bi Srbija, Crna Gora, Makedonija i Albanija trebalo da postanu članice EU, dodavši da priključivanje zemalja Zapadnog Balkana nije teret, već prilika za Evropu.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here