Održana prezentacija Lokalnog plana za upravljanje otpadom na teritoriji opštine Čajetina

0
158

U Čajetini je održana prezentacija Lokalnog plana za upravljanje otpadom na teritoriji opštine za period od 2019 – 2028. godine, koji je usvojen Odlukom SO Čajetina u februaru ove godine.

Projekat Pomoć lokalnim samoupravama na putu ka Evropskoj uniji u oblasti zaštite životne sredine, čiji je opština Čajetina jedan od učesnika, započela je pre trideset meseci. Cilj projekta bila je pomoć lokalnoj samoupravi da podigne nivo znanja i veština u ovoj obasti svojim zaposlenima, kako bi oni bili što pripremljeniji za podizanje nivoa kvaliteta usluga koje opština preko svojih preduzeća pruža korisnicima. Lokalni tim uz pomoć domaćih konsultanata Dragane Ivanović i Velimira Mitrovića, kao i švedskih Per Olof Halberga i Johana Englunda, uspeo je da izradi Lokalni plan za upravljanje otpadom na teritoriji opštine Čajetina. Po prvi put je u jednoj lokalnoj samoupravi urađena sažeta verzija jednog strateškog dokumenta namenjena svim građanima. Govoreći o značaju projekta upravljanja otpadom , predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović je naglasio da je namera lokalne samouprave da opština postane prva ekološka sredina u Srbiji.

Milan Stamatović je rekao i da su partneri u ovom projektu osim KJP Zlatibor i sva ostala javna preduzeća u opštini koja građanima treba da ukažu na načine na koji funkcioniše upravljanje otpadom.

Rukovodilac komunalne službe u KJP Zlatibor Vera Blagojević je istakla da je zamisao promocije Lokalnog plana upravljanja otpadom da svi zaposleni u javnim preduzećima budu upoznati sa najbitnijim karakteristikama tog plana.

Glavne aktivnosti se očekuju tokom sledeće godine kada će opština uvesti novi sistem sakupljanja otpada putem dve kante, oformiti Centralnu kompostanu i započeti izgradnju Reciklažnog dvorišta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here