Održano akreditovano predavanje Podružnice lekara Zrenjanin

0
225

U hotelu Vojvodina održano akreditovano predavanje Podružnice lekara Zrenjanin na kom je predavač bila predsednica Društva lekara Vojvodine – prof.dr Ksenija Bošković.

Tema akreditovanog predavanja Podružnice lekara Zrenjanin bila je „Uticaj D vitamina na brojne funkcionalne sisteme organizma i razvoj hroničnog bola u oblasti fizijatrijske kompetencije”. Prof. dr Ksenija Bošković reumatolog i fizijatar sa Klinike za medicinsku rehabilitaciju Kliničkog centra Vojvodine istakla je da je D vitamin interesantna tema jer se većina lekara iz različitih oblasti medicine dotiče ovom problematikom.Bošković je dodala i da ovaj vid predavanja otvara nove vidike većini lekara i daje im jedan širi pogled kako mogu pomoći pacijentima.

Moderni stil života ne može da obezbedi dovoljno vitamina D. Ne samo da ne jedemo redovno masne ribe koje ga najviše sadrže već nas savetuju da jedemo samo belanca i nemasna mesa – iako vitamin D nije na niskomasnom meniju.  Izbacivanje životinjskih masti i žumanaca kombinovano sa kancelarijskim poslovima i danima provedenim u zatvorenom prostoru – učinilo je da manjak vitamina D postane problem oko 60% svetske populacije. Ono oko čega se stručnjaci ipak slažu je da predoziranje vitaminom D nije poželjno: može da dovede do previše kalcijuma u krvi, pada apetita, prečestih uriniranja, gubitka težine, zatvora, slabosti, poremećaja srčanog ritma, kamena u bubregu…

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here