Tatjana Olujić o trenutnom stanju na muzičkoj i kulturnoj sceni na Kosovu i Metohiji

0
310

Profesorka Fakulteta muzičke umetnosti Tatjana Olujić je izjavila da je prijem naših umetnika na Kosovu uvek bio izuzetano srdačan jer je očigledno da su naši sunarodnici željni kulturnih dešavanja.

U domaćoj javnosi se već nekoliko godina govori o jačanju kapaciteta ustanova kulture na Kosovu i Metohiji. Još 2012.g. tadašnji ministar kulture je najavio da će se iz centralne Srbije na sever pokrajine vratiti pokrajinske institucije kulture “kako bi mogle da rade punim kapacitetom”. Međutim , ove najave se nisu u potpunosti realizovale, pa na teritoriji južne pokrajine ne postoje kulturni sadržaji u onom obimu u kome bi oni morali  da postoje. Profesorku Fakulteta muzičke umetnosti Tatjanu Olujić smo pitali kako ocenjuje trenutno stanje na muzičkoj i kulturnoj  sceni na Kosovu i Metohiji.

Među ustanovama kulture posebno se svojom ponudom kulturnih dešavanja izdvajaju  Dom kulture u Zvečanu i Dom kulture u Gračanici. Izdavači i pisci iz južne pokrajine su i redovni gosti Beogradskog sajma knjiga , pa je tako na prošlogodišnjem sajmu predstavljeno više od tri stotine naslova izdavača i književnika sa Kosova i Metohije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here