Dodatni otkup junadi

0
542

Razmena utovljene junadi za merkantilni kukuruz, koju je na predlog stočara pokrenulo Ministarstvo poljoprivrede preko Državnih robnih rezervi, uspešno se privodi kraju, jer su pojedine klanice prema farmerima uvele olakšice u isporuci. Klanice iz Divaca, Martinaca i Kaća farmerima koji njima ponude  junad obezbeđuju besplatan prevoz, transport bez kala i otkup viška junadi do iznosa koji je odobren za razmenu.

Kao što se i očekivalo, gazdinstva su prvo ponudila težu junad, pa je bilo i slučajeva da su pojedina grla bila teža od hiljadu kg. U Državnim robnim rezervama farmeri sklapaju ugovore o preuzimanju kukuruza uz izbor najbližeg silosa.  Uskoro bi se mogao znati i konačan rezultat ove razmene, za koju postoji novo interesovanje, ali odluka o produženju neće biti doneta pre 20. oktobra. Za nastavak razmene zainteresovane su nove, ali i farme koje su već ostvarile razmenu, a ostalo im je još utovljene kvalitetne junadi.

Kako je preneo portal Agro Servis plus, odgajivačima junadi najviše odgovara da svoju robu isporuče i za nju prime novac, što će se i dogoditi ako startuje najavljeni izvoz u Tursku. Prema dosadašnjim informacijama bilo bi otkupljeno manje od pet hiljada tona. Za ovaj izvoz zainteresovana je industrija mesa „Srem – Šid”, koju obilaze inspektori najavljenog kupca. Kada započne nastavak izvoza i ako se utvrdi količina od tri hiljade pet stotina tona, ovaj klaničar bi svakog radnog dana do kraja godine trebalo da obradi oko dve stotine komada junadi.

Prema onome što se do sada zna, turski uvoznici su objavili da će u Srbiji kupiti sledeće robe: pet hiljada tona goveđeg mesa , trideset pet hiljada tona suncokretovog ulja, deset hiljada tona pšenice, pet stotina tona svežeg  ili rashlađenog paradjza, hiljadu tona šargarepe i dve hiljade tona kukuruza. Za sve proizvode je upisana nulta carinska stopa.

U Turskoj je više od pola godine bio prisutan javni protest protiv uvoza junetine iz naše zemlje, iako je reč o najkvalitetnijem mesu ove vrste u svetu. Većina zemalja iz koje Turska uvozi juneće meso u ishrani grla više od šezdeset pet odsto koriste genetski modifikovanu soju. Poznato je da naša zemlja ima proizvodnju ove uljarice bez GMO.

Proizvodna grupa odgajivača i tovljača junadi Udruženja „Agroprofit”, prema najnovijem prijavljivanju utovljene junadi, za momentalnu isporuku klanicama ima oko hiljadu dve stotine grla. Prva veća ponuda junadi se očekuje u februaru, a potom u junu i avgustu iduće godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here