Sastanak Vučić-Rama-Zaev

0
168

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da se dokument o takozvanom malom Šengenu, koji je potpisao sa premijerima Albanije i Severne Makedonije, Edijem Ramom i Zoranom Zaevom, zasniva na implementaciji slobode protoka roba, kapitala, ljudi i usluga kao međunarodno prihvaćenih vrednosti koje promoviše i EU.

Obraćajući se novinarima u Novom Sadu, posle susreta sa premijerima Albanije i Severne Makedonije, predsednik Vučić je rekao da je cilj pokrenute inicijative da se do kraja 2021. godine stvore uslovi da građani Srbije, Severne Makedonije i Albanije “maksimalno” uz ličnu kartu mogu preći granice svake od tri države.

Predsednik Srbije je rekao da su učesnici sastanka otvoreni za naše partnere iz Zapadnobalkanske šestorke i da su svi oni dobrodošli.

Predsednik Vlade Albanije Edi Rama je izjavio da otvorena pitanja među zemljama Zapadnog Balkana ne treba da sprečavaju dogovore oko onoga što se tiče doborobiti svih građana regiona. Albanski premijer je rekao da je sastanak dragocen zbog usvajanja zajedničke deklaracije o sprovodjenju četiri osnovne slobode EU slobode: protoka ljudi, robe, usluga i kapitala u regionu Zapadnog Balkana.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev je naglasio da inicijativi za bliže ekonomsko povezivanje zemalja regiona treba da se priključi svih šest zapadnobalkanskih zemalja. Zaev je rekao da je Severna Makedonija podržala inicijativu jer mora biti urađeno mnogo više na ekonomskom približavanju.Premijer Severne Makedonije je najavio da će naredni sastanak biti posvećen uklanjanju vancarinskih barijera u poslovanju i slobodnijem protoku roba, ljudi, usluga i kapitala.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here