Sporna privatizacija zadruga

0
128

Savez akcionara Vojvodine se obratio Evropskoj komisiji I Johanesu Jungu, komesaru za evropske integracije i vladavinu prava tražeći da „pljačkaška privatizacija zadružne zemlje”  bude uvrštena u izveštaje Evropske unije kao dvadeset peta problematična privatizacija.

Kako je navedeno u dopisu Evropskoj komisiji, rasvetljavanje ovog zahteva traži angažovanje Vlade Republike Srbije ali i međunarodne zajednice. Savez akcionara Vojvodine je naglasio da je  osnovno ljudsko pravo na integritet kao i vlasničko pravo ugroženo do krajnjih, neizdrživih granica. Akcionari prodatih zadruga su oštećeni ne samo oduzimanjem zemlje, neisplaćivanjem akcija, tj. dividendi nego i konstantnim ignorisanjem od strane države.

Kako je navedeno na sajtu Agro Smart, dopis upućen Evropskoj komisiji uglavnom se oslanja na izveštaje Agencije za borbu protiv korupcije, posebno na onaj iz 2017. – Privatizacija i raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u javnoj svojini Republike Srbije.

Savez je naglasio da je i nakon sudskih sporova koji traju i petnaest godina, prinuđen da se obrati međunarodnim institucijama u nameri da ostvari prava akcionara.

Prema njihovim rečima, nelegalno prepisivanje zadružne i državne zemlje na nove vlasnike stavlja privatizaciju agrara na prvo mesto problematičnih privatizacija u Srbiji.

Akcionari su naveli da je uzurpirano oko dve stotine hiljada hektara zadružne zemlje “pretvaranjem” u društvenu, koja je potom prodata biznismenima. Ako se računa da hektar košta deset hiljada  evra, to je dve milijarde evra, opljačkanih od naroda, a to već godinama  znaju svi nadležni organi, ali niko ništa ne preduzima,navedeno je dopisu Saveza akcionara Vojvodine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here