Zorana Mihajlović: Ekonomska saradnja Srbije i NR Kine posebno dobra u oblasti infrastrukture

0
106

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da je ekonomska saradnja Srbije i NR Kine posebno dobra u oblasti infrastrukture, gde je vrednost zajedničkih projekata približno trinaest milijardi evra.

Mihajlović je, tokom razgovora sa delegacijom Ministarstva trgovine Kine, koju je predvodio zamenik ministra Ćen Keming, istakla da Srbija i Kina imaju sve bolju ekonomsku saradnju, koja je podstaknuta dobrim i jakim vezama predsednika dveju zemalja. Ti dobri odnosi odražavaju se i na povećanje trgovinske razmene dveju zemalja, koja je petnaest puta veća u odnosu na 2008. godinu, a tri puta veća u poređenju sa prethodnom godinom.

Ona je ukazala na to da kineske kompanije donose u Srbiju znanje i moderne tehnologije i da je zato dobro što zajedno gradimo auto-puteve i prvu brzu prugu u ovom delu Evrope.

Ćen Keming je podsetio na to da je Srbija prva zemlja koja je potpisala Memorandum o saradnji u okviru inicijative “Jedan pojas, jedan put”.

On je rekao da je Kina ozbiljno analizirala mogućnosti za saradnju u realizaciji ove inicijative, kao i u reindustrijalizaciji Srbije.

Na sastanku je bilo reči i o konkretnim načinima za dalje unapređenje ekonomske i trgovinske saradnje, uključujući i formiranje posebne radne grupe za investicije, za koju bi sporazum trebalo da bude potpisan na sledećem samitu šefova vlada Kine i sedamnaest zemalja Centralne i Istočne Evrope.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here