26. kulturna manifestacija “Višnjićevi dani 2019” u Bijeljini

0
167

U okviru 26. manifestacije “Višnjićevi dani” sinoć je održana svečana akademija na kojoj je poručeno da su  „Višnjićevi dani” veza između doba u kojem je rođen veliki epski pjesnik, doba u kojem se srpski narod borio za opstanak, i današnjice u kojoj nam se ta borba ponavlja. U okviru manifestacije sinoć je otvorena i izložba „Tapiserije Milice Zorić: sinteza nasleđa i modernizma” autorke Milice Orlović Čobanov.

U okviru ove manifestacije sutra je predviđeno polaganje vijenaca na spomenik Filipu Višnjiću u Međašima i  Poetski čas učenika  OŠ „Petar Kočić” iz  Brodca , nakon čega će biti održan  Kulturno – umjetnički program Saveza slijepih i slabovidih lica Republike Srpske u prostorijama Narodne  biblioteke  „Filip Višnjić” u organizaciji  Saveza slijepih i slabovidih lica Republike Srpske.

26. kulturna manifestacija usmjerena je na očuvanje srpske tradicije “Višnjićevi dani 2019”. Ovogodišnja manifestacija u znaku je  800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i 115 godina od osnivanja Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ “Prosvjeta” u Bijeljini.

Srpski narod u stalnoj je borbi da sačuva tradicionalne vrijednosti i odupre se uticaju sa zapada, a manifestacija „Višnjićevi dani” postoji da bi podsjećala Srbe da su veliki narod, ali i opominjala ih da je spas u jedinstvu i slozi, poručio je Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.

Načelnik Odjeljenja za savremeno stvaralaštvo i kreativnu industriju u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Danijela Pavlović izjavila je da „Višnjićevi dani” nemaju značaj samo za Bijeljinu, nego za cijelu Republiku.

Na  centralnoj  svečanosti  – svečanoj  akademiji  o Filipu Višnjiću besjedio je  književnik iz Novog Sada Anđelko Anušić. On je istakao da Filip Višnjić ima i danas isto značenje kao i u vremenu u kojem je živio. On kaže da bi slijepi umjetnik danas shvatio da je došlo vrijeme za narodni ustanak.

U okviru manifestacije “Višnjićevi dani” u Muzeju Semberije otvorena je  izložba „Tapiserije Milice Zorić: sinteza nasleđa i modernizma” autorke Milice Orlović Čobanov, kustosa Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, a bijeljinskoj publici predstavljeno je 10  tapiserija, među kojima dvije nastale krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina prošlog vijeka.

Upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog iz Novog Sada Milana Kvas podsjetila je da je izložba tapiserija Milice Zorić u ovoj ustanovi kulture organizovana tokom septembra, kada je izloženo 28 radova nastalih od 1958. do 1971. godine, a da je postavka u okviru „Višnjićevih dana” nastavak dobre saradnje sa Muzejom Semberije.

Autor izložbe Milica Orlović Čobanov naglasila je da je za ovu priliku odštampan ekskluzivan katalog sa 28 fotografija, iz kojeg publika može da sazna pojedinosti iz  života svestranog stvaraoca kakav je bila Milica Zorić.

Izložbu posjetioci mogu da je pogledaju u Muzeju Semberije do 6. decembra.

Dvadeset i šesta manifestacija „Višnjićevi dani” počela je 1. novembra, pretprogramom u kojem su se predstavili besjednici i mladi pjesnici iz Srbije, Republike Srpske i Hrvatske, a trajaće do 8. novembra.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here