Jačanje saradnje lokalnih samouprava i poljoprivrednika

0
196

U sali gradskog veća održan je radni sastanak predstavnika lokalne samouprave i poljoprivrednika sa pomoćnikom ministra poljoprivrede Aleksandrom Bogićevićem. Cilj sastanka je jačanje saradnje lokalnih samouprava i poljoprivrednika.

Sastanku u sali gradskog veća prisustvovali su pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević, načelnik Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević, direktor PSS Zrenjanin Kristina Salapura i brojni poljoprivredni proizvođači. Sastanak je za cilj imao jačanje saradnje između lokalnih samouprava i poljoprivrednika pa su pažljivo saslušani svi predlozi, primedbe i sugestije koji su došli od poljoprivrednika, predstavnika udruženja i institucija iz oblasti poljoprivrede i biće razmatrani prilikom kreiranja pravilnika za narednu godinu.

Pomoćnik ministra Aleksandar Bogićević je rekao da ima mera koje su dobre i koje svake godine rastu, ali da ima i onih koje stagniraju i čak i opadaju te da su iz tih razloga mišljenja i sugestije ljudi sa terena neophodni jer svaku meru koja nije rentabilna sa potrebama poljoprivrednika na terenu treba ukinuti i napraviti novu u skladu sa njihovim potrebama. Direktor PSS Zrenjanin Kristina Salapura rekla je da su svi predlozi bili konstruktivni i da će svi biti dostavljeni ministarstvu, odnosno službi agrarne politike kako bi bili iskorišćeni za kreiranje pravilnika za narednu godinu.  Miroslav Kovačević iz Aleksandrova, koji se već desetak godina bavi stočarstvom rekao je da je poljoprivrednike najviše interesovalo kada će krenuti izvoz junadi za Tursku pošto svi imaju mnogo problema u prodaji koja stagnira, a i cena junadi je dosta niža nego prošle godine. On je naglasio da u svom gazdinstvu tovi godišnje između 60 i 100 junadi te da mu najveći problem trenutno u proizvodnji predstavlja gubitak čak i do 400 evra po junetu, kao i da na izvoz u Tursku čeka več 8 do 9 meseci. Na sastanku je takođe najavljeno i da će poljoprivredni budžet naredne godine biti na nivou prošlogodišnjeg.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here