Darko Trifunović o turskoj ofanzivi u Siriji

0
190

Direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost dr Darko Trifunović je ocenio da Rusija u ovom trenutku želi da se vrati na ’’velika vrata’’ kako bi osigurala ulogu medijatora u kurdsko-turskom sukobu.

Ministar spoljnih poslova Rusije  Lavrov je rekao da nedavno postignuti sporazum Rusije i Turske podrazumeva prekid turske ofanzive na severoistoku Sirije. On je objasnio da sporazum ruskog i turskog predsednika znači “okončanje krvoprolića, okončanje operacije koja je izazvala kontradiktorna reagovanja u svetu”. Direktora Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost dr Darka Trifunovića smo zamolili za komentar turske ofanzive u Siriji i koji razlozi su naveli Erdogana da baš sada sprovede akciju protiv Kurda.

Inače, Predstavnički dom američkog Kongresa je velikom većinom glasova usvojio rezoluciju kojom se poziva predsednik Donald Trump da uvede sankcije i druge restrikcije Turskoj i njenim zvaničnicima zbog ofanzive na severu Sirije. Neophodno je da rezolucija dobije i podršku Senata i predsednika Trumpa kako bi bila ozakonjena.Ovakva odluka je inače naišla na osudu zvanične Ankare.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here