Potpisani ugovori o zaštićenim prirodnim područjima

0
83

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je potpisao ugovore sa dvadeset jednim upravljačem zaštićenih područja, kojima se dodeljuju preostala sredstva za subvencionisanje zaštićenih prirodnih dobara od nacionalnog interesa u 2019. godini, u iznosu većem od dvadeset tri miliona dinara.

Trivan je tim povodom istakao da je sa današnjom raspodelom resorno ministarstvo u ovoj godini dodelilo ukupno dve stotine trideset miliona dinara subvencija za zaštitu prirode. Trivan je naglasio da nema boljeg načina da se očuvaju resursi nego da politiku životne sredine, cirkularne ekonomije i održivog razvoja ugradimo u svaku sektorsku politiku, što će u Srbiji započeti usvajanjem zakona o klimatskim promenama.

U Srbiji je proširena teritorija pod zaštitom na približno osam odsto njene teritorije, a do danas je proglašeno više od četiri stotine šezdeset zaštićenih područja, od čega su osamdeset tri od nacionalnog značaja, sa prvim režimom zaštite.

Ove i prethodne godine proglašeno je novih sedam zaštićenih područja, a do kraja godine očekuje se donošenje još sedam novih uredbi o zaštiti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here