Od naredne godine stanovnicima Zapadnog Balkana znatno teža emigracija u Nemačku

0
138

Direktor Nemačko-srpske privredne komore Martin Knap je izjavio da će od marta naredne godine stanovnicima Zapadnog Balkana biti znatno teže da emigriraju u Nemačku, zato što će tada početi da se primenjuje novo zakonsko rešenje o uvozu radne snage.

Martin Knap je na konferenciji za štampu naveo da će građani regiona novim zakonom o migracijama biti ukinute privilegije koje trenutno uživaju u odnosu na druge delove sveta.

Nova pravila podrazumevaju da će za ostanak u Nemačkoj biti neophodno veće znanje jezika i da će se uvesti starosna granica za useljavanje, kao i da se više neće diferencirati između evropskih i drugih država.

Knap je najavio da će o novim rešenjima nemačkog Zakona o emigraciji biti reči na konferenciji „Zapadni Balkan i nemačka privreda: Investicije – Dobavljačke inicijative – Mobilnost”.

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke je ovog leta saopštilo da će novi zakon podrazumevati da će radnicima starijim od četrdeset pet godina biti neophodan unapred potpisan ugovor o radu.

Broj stranaca koji žive u Nemačkoj povećan je sa šest koma sedam miliona u 2005. godini na deset koma devet miliona u 2018. godini, a među državama članicama Evropske unije ima jedan od najvećih udela stanovnika nedržavljana EU, što ukazuju i podaci Destatisa i Eurostata.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here