Ministar Krkobabić potpisao pedeset osam ugovora o dedeli podsticajnih, bespovratnih sredstava

0
128

Ministar zadužen za regionalni razvoj Srbije Milan Krkobabić je potpisao pedeset osam ugovora o dedeli podsticajnih, bespovratnih sredstava zadrugama u Srbiji u ukupnom iznosu od  šest stotina šezdeset sedam miliona dinara u ovoj godini.  

Novac su dobile trideset tri novoformirane, dvadeset tri stare i dve složene zadruge, medju kojima je četrnaest koje se bave ratarstvom, devet voćarstvom, osam stočarstvom, sedam povrtarstvom, a šest pčelarstvom.

Krkobabić je rekao da je pre nepune tri godine pokrenut projekat ‘500 zadruga u 500 sela’ ,a do sada je formirano šest stotina pet zadruga i ta brojka pokazuje da je vraćeno poverenje u zadruge koje se oslanjaju na evropski koncept zadrugarstva. On je dodao da bez udruživanja poljoprivredni proizvodjači ne mogu da opstanu jer su poljoprivredni posedi mali, u proseku oko pet hektara, a na jugu oko dva koma četiri hektara.

Krkobabić je rekao da je “zadrugarstvo proces koji će nastaviti da se razvija” i zahvalio se saradnicima na projektu “500 zadruga u 500 sela”, Odboru za selo u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, fakultetima čiji stručnjaci učestvuju u razvoju zadrugarstva, zadružnim savezima Srbije i Vojvodine i lokalnim samoupravama koje su verifikovale programe i pružale podržku u realizaciji.

Predsednik Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti Dragan Škorić je istakao da je u  projekat Ministarstva uključeno dvadeset pet eksperata i da su zadruge nosioci razvoja sela i regiona.

Predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović je rekao da je formula za uspeh projekata puno sloge, rada i odricanja. U narednom periodu, prema njegovim rečima, težište treba staviti na uduživanje u zadruge, uvodjenje novih znanja i razvoj stočarstva. Član Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Vladimir Goati je rekao da poslednjih decenija nije nadmašen neki zacrtani plan kao što se to desilo sa projektom “500 zadruga u 500 sela”. On je naglasio da su zadruge celine koje ne znače samo proizvodnju, već život meštana, pa ako država ima daha, zadruge bi trebalo uvezati u jednu celinu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here