Auto sedišta za prvih 40 beba rođenih oktobra meseca

0
185

U Baroknoj sali gradske kuće, u ovkviru akcije Agencije za bezbednost saobraćaja, dodeljeno je 40 auto sedišta novorođenim bebama i održana je edukacija o pravilnoj primeni različitih vrsta auto sedišta.

U organizaciji Grada Zrenjanina, Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima na teritoriji Grada Zrenjanina i Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije u Baroknoj sali gradske kuće održano je predavanje o pravilnoj upotrebi dečijih auto sedišta. O značaju upotrebe auto sedišta u saobraćaju govorio je Radivoj Tifunović iz odeljenja za planiranje, prevenciju i edukaciju Agencije za bezbednost saobraćaja, a o vrstama auto sedišta, uzrastima za koja su predviđena i načinima njihovog korišćenja i montaže govorila je Marijana Jovanović iz Centra za promociju bezbednosti saobraćaja. Nakon edukacije roditeljima prvih 40 beba rođenih u oktobru ove godine dedeljeno je 40 kombinovanih auto sedišta, za decu uzrasta od 15 meseci do 12 godina. Sedišta sui m uručili zamenik gradonačelnika Saša Santovac i pomoćnici gradonačelnika Dragan Ćapin i Simo Salapura. Inače, akcije podele dečijih auto-sedišta počela je u našem gradu pre nekoliko godina i do sada je uvek dodeljivano 60 auto sedišta. Tako je bilo i ove godine, ali je na tu cifru dodato još ovih 40 sedišta od kojih su grad i savet obezbedili 20 dok je 20 sedišta obezbedila Agencija za bezbednost saobraćaja.

Prema statistici, u proteklih 5 godina na putevima Srbije stradalo je 7.600 mališana od kojih je 65 poginulo. Izbor odgovarajućeg auto sedišta, njegovo pravilno postavljanje, kao i stvaranje navike kod deteta da se u automobilu prevozi pravilno predstavljaju osnovu u njegovom saobraćajnom vaspitanju.

Roditelji su zadovoljni održanom edukacijom, kažu da su naučili mnogo, da su im određene zablude otklonjene, a sedišta će koristiti i to prema uputstvima koja su dobili na ovom predavanju.

Agencija za bezbednost saobraćaja program obuke o pravilnoj upotrebi dečijih auto sedišta sprovodi na nivou republike. 50 lokalnih samouprava je dobilo na poklon po 20 auto sedišta uz uslov da one obezbede najmanje isto toliko, a predavanja se održavaju u svakoj lokalnoj samoupravi koja iskaže potrebu za tim.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here