U Atini potpisana Zajednička deklaracija o uspostavljanju strateškog partnerstva dve zemlje

0
90

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Grčke Kirijakos Micotakis su potpisali u Atini Zajedničku deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva dve zemlje.

Predsednik Vučić je poručio da Srbija malo gde u svetu može da pronađe iskrenog i odanog prijatelja poput Grčke i istakao je veliki značaj Deklaracije o strateškom partnerstvu za odnose dve države. Prema rečima predsednika Vučića, Srbija nije ni veliki ni snažan saveznik, ali je odan i iskreni prijatelj grčkog naroda, dodajući da će Srbija malo gde u svetu moći da pronađe iskrenog i odanog prijatelja poput Grčke.

Predsednik Vučić je rekao da se Deklaracija o strateškom partnerstvu odnosi na šest oblasti – politiku i spoljno-političku saradnju, bezbednost i odbranu, nauku i obrazovanje, ekonomiju, kulturu i zaštitu životne sredine. Navodeći da je Srbija zahvalna Grčkoj na podršci po kosovskom pitanju, predsednik Vučić je rekao da i Srbija u potpunosti podržava teritorijalni integritet Grčke na kopnu i na moru. Predsednik Vučić je naveo da dve zemlje u oblasti odbrane i bezbednosti već imaju dobro saradnju, a nastaviće se i razvoj dobrih odnosa vojnih industrija, kao i saradnja u razmeni kadrova. On je najavio i da će naredne godine biti održana zajednička bilateralna ili trilateralna vežba, sa Grčkom i Kiprom, na teritoriji Srbije.

Predsednik Vučić je rekao i da Srbija gaji posebno poštovanje prema porodici premijera Micotakisa, njegovom ocu i precima, koji su zadužili srpski narod poštovanjem, ljubavlju i bratstvom koje nikada nisu krili. Kada je reč o ekonomskoj saradnji, predsednik Vučić je izneo podatak da je obim trgovinske saradnje pet stotina miliona, a razmena usluga oko pet stotina trideset miliona evra, te je izrazio uverenje da obe brojke mogu dramatično da se uvećaju.

Predsednik je naglasio da je za Srbiju ovo važan dan, a da je Deklaracijom ne samo stvorena mogućnost za bližnu i temeljniju saradnju u svim oblastima, već je stavljen pečat na višedecenijsko i viševekovno prijateljstvo koje niko neće moći da uništi.

Predsednik Vlade Kirjakos Micotakis je rekao da Deklaracija o strateškom partnerstvu između Srbije i Grčke otvara novo poglavlje u odnosima dve zemlje i poručio je da se neće menjati stav Grčke po pitanju podrške evropskim integracijama Srbije, kao ni stav o dijalogu Beograda i Prištine. On je istakao da su Deklaraciju Srbija i Grčka trebalo da potpišu još pre mnogo godina, kao i da je sa predsednikom Vučićem razgovarao o prioritetnim oblastima – energetici i infrastrukturi. Po pitanju saradnje u drugim oblastima privrede, premijer Micotakis je rekao da Grčka ima snažno poslovno prisustvo u Srbiji i čestitao predsedniku Vučiću na dobrim ekonomskim rezultatima, jer se srpska priveda razvija brzo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here