Gubici EPS-a deset miliona evra

0
172

Poslovni rezultati EPS-a povod su za ozbiljnu zabrinutost: u toku 2018. godine EPS je imao po konsolidovanom bilansu gubitak od deset miliona evra.

U  2019. godini gubitak će po svoj prilici biti znatno veći, hidrologija je loša, a pri tome EPS je prinuđen da otkupljuje sve veću količinu – preskupe struje iz vetroparkova. Kako je navedeno na portalu Nova ekonomija, gubici EPS-a usled otkupa struje iz obnovljivih izvora energije po subvencionisanim cenama već 2021. godine će iznositi sto do sto pedeset miliona evra godišnje ,ako se drastično ne poveća naknada za obnovljive izvore.

Za siromašnu zemlju kao što je naša, problem je što proizvodnja struje iz obnovljivih izvora košta nekoliko puta skuplje od struje iz termocentrala, a više od deset puta je skuplja od struje iz velikih hidrocentrala.

Za loše poslovanje razlog su ne samo slabosti unutar preduzeća – neadekvatan menadžment, višak zaposlenih, gubici u prenosu, odnosno krađe i stara tehnologija, nego i niske cene za građanstvo.

U tekstu se ocenjuje da povećanje cene struje za široku potrošnju od tri koma devet posto od 1. decembra koje je očigledno iznuđeno lošim poslovnim rezultatima, neće biti dovoljno; samo zbog enormnog otkupa struje iz vetroparkova cena mora biti uvećana dodatnih sedam posto.

Svi ostali energenti dostigli su „svetsku” cenu; dizel i benzin su usled visokih akciza čak skuplji nego u okruženju, dok je cena struje najniža u Evropi i nedovoljna je za neohodne investicije.

Povećanja cene struje poslednjih godina su samo „pokrila” inflaciju, EPS je ostao na „nuli” kada se uzme u obzir efekat inflacije. Maćehinski odnos prema svom najvrednijem preduzeću država je pokazala i kada je uvela akcizu od sedam koma pet odsto na struju; EPS mora da uplati akcizu državi i za struju koju ne naplati od potrošača.

Ocenjeno je da je Elektroprivreda Srbije  najznačajnije preduzeće u Srbiji koje je usled višegodišnje pogrešne politike svih vlasti dovedeno u tešku situaciju. Sistem koji je pokazao izuzetnu vitalnost čak i za vreme bombardovanja kada su gađani prenosni sistemi, danas je izraubovan i vapi za ozbiljnim investicijama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here