Predstavljena monografija “100 godina rvanja u Zrenjaninu”

0
297

U Baroknoj sali gradske kuće predstavljena je monografija „Organizovani rvački sport u Zrenjaninu i njegovoj okolini: prvih 100 godina“ u kojoj je prikazan razvoj rvačkog sporta u našem gradu.

Ove godine rvanje u našem gradu obeležava 100 godina postojanja, a poslednja aktivnost u obeležavanju ovog značajnog jubileja jeste promocija monografije pod nazivom „Organizovani rvački sport u Zrenjaninu i njegovoj okolini: prvih 100 godina“, koja je održana u Baroknoj sali gradske kuće. Robert Molnar, nekadašnji rvač, koji je izradio monografiju rekao je da mu je izuzetna čast i privilegija što je radio na stvaranju ovog dela jer je i sam veliki deo svog života posvetio upravo rvanju i rvačkom klubu „Proleter“. On je rekao da je uz pomoć fotografija, istorijskih podataka, priča i brojnih dokumenata vek rvanja u Zrenjaninu i okolini pokušao da smesti u jednu knjigu.

Rad na monografiji počeo je još januara ove godine kada je oformljen organizacioni odbor za obeležavanje jubileja, a veliki značaj u prikupljanju građe imala je centralna svečanost obeležavanja stogodišnjice rvanja u našem gradu.

Rvački klub „Proleter“ i članovi ovog kluba beleže sjajne rezultate već godinama kako na domaćim tako i na evropskim, svetskim i olimpijskim takmičenjima, a stogodišnjica je obeležena upravo u skladu sa tim rezultatima. Kada je knjiga u pitanju ona je za članove kluba veoma dragocena kako zbog toga što sadrži podatke vezane za njihove rezultate tako i zbog toga što im budi emocije i sećanja na ranija vremena.

Sto godina rvanja u našem gradu ovog leta obeleženo je brojnim aktivnostima: organizovan je međunarodni turnir čiji su mečevi rvani na gradskom trgu, organizovana je izložba u Narodnom muzeju Zrenjanina, a upriličena je i svečana akademija u Narodnom pozorišt „Toša Jovanović“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here