Održan koncert pod nazivom ,,Duh Pariza u Zrenjaninu’’

0
226

U Kulturnom centru Zrenjanina održan je koncert pod nazivom ,,Duh Pariza u Zrenjaninu’’.

Ljubitelji džez muzike imali su jedinstvenu priliku da u Kulturnom centru Zrenjanina čuju vrsne francuske muzičare. U okviru novogodišnje turneje po Srbiji specijalni gosti iz Francuske došli su u naš grad i održali su koncert pod nazivom ,,Duh Pariza’’. Virtuozne teme i intenzivne improvizacije dve gitare, violine i kontrabasa doneli su autentičan zvuk i parisku atmosferu. Grupu vodi Daniel Aseo koji već 20 godina nastupa na svetskim scenama.

Ova vrsta džeza je postala veoma popularna u Francuskoj početkom devetnaestog veka zbog maestralnih muzičara Đanga Rajharda i Stefana Grapelija. Tu vrstu džeza zovu evropski džez bez bubnjeva i trube zato što je sa više tradicionalnih instrumenata – akustične gitare, violine i kontrabasa. Postao je vrlo popularan jer su Đango Rajhard i Stefan Grapeli bili veoma talentovani i napravili su mnogo veličanstvenih kompozicija širom sveta u periodu tridesetih i četrdesetih godina.

Violinista Mateo Galus govorio je o razlozima zbog kojih je odabrao baš džez.

Mislim da je to nešto što nosite ili imate u sebi, imate slobodu da izrazite sebe. Džez je dobar način da izrazite sebe kroz muziku, daje vam ključ za slobodu i zbog toga sam želeo da izrazim sebe i izabrao sam džez i violinu. Svaki dan je druga priča, zavisi od toga kako se osećate, zavisi od vašeg stanja svesti i mnogo drugih stvari i nikad to nije ista priča.

 Muzičari se nalaze na evropskoj turneji a do sada su održali koncerte u Amsterdamu, Frankfurtu, Ženevi, Pragu, Varšavi, Cirihu i Minhenu a turneju nastavljaju po gradovima u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here