Veljko Delibašić: Advokati ne žele da imaju status službenih lica

0
240

Advokat dr Veljko Delibašić je istakao da advokati ne žele da imaju status službenih lica jer ne obavljaju dužnosti po kojima bi trebalo da imaju takav status.

Od 1. decembra 2019. g. propisane su dvostruko veće kazne za one koji prete ili vrše napade na sudije, policajce, tužioce, inspektore i druga službena lica. Kazne su predviđene i za delo “napad na advokata”.Isto tako u status službenih lica, prema izmenama nisu ušle profesije koje su prethodnih godina ukazivale da su zbog učestalih napada ugrožene kao što su novinari ili advokati. Kako komentariše usvojene izmene pitali smo advokata dr Veljka Delibašića.

Prema podacima Advokatske komore Srbije, u poslednje dvadeset dve godine prijavljena su sto dvadeset četiri napada na advokate. Od tog broja, 2018.godine je evidentirano četrdeset pet napada a samo u prva četiri meseca prošle godine evidentirana su dvadeset dva napada. Najveći broj njih nikada nije dobio epilog. Manji broj advokata nije ni podneo prijave za napad, dok su oni koji su se obratili policiji uglavnom ostajali kratkih rukava, jer su njihove prijave ili odbacivane ili nikada nisu rešene.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here