“Zlatno doba” u Zrenjaninu

0
105

U Multimedijalnoj sali Gradske kuće održana je konferencija za novinare na kojoj su sumirani najvažniji događaji iz 2019.godine koji su u našem gradu izgledali ‚‚kao na filmu‚‚

U Multimedijalnoj sali Gradske kuće održana je konferencija za novinare na kojoj su sumirani najvažniji događaji iz 2019.godine koji se tiču rada lokalne samouprave i o planovima za 2020.godinu .Uoči obraćanja gradonačelnika, prikazan je film koji je obuhvatio retrospektivu gradskih dešavanja iz 2019.g. Nakon filma gradonačelnik se obratio novinarima i rekao da je dosta toga urađeno u 2019.godini.  pre svega kada je u pitanju nezaposlenost.

Da sve nije kao na filmu i da građanima nije tako dobro kao što  je dobro Janjiću,Karapandži i Kneževiću pokazuju podaci i činjenice. Prema podacima iz septembra prošle godine Zrenjanin je do pre neku godinu imao dvanaest hiljada nezaposlenih, a u septembru je taj broj  iznosio nešto više od četiri hiljade. Šta se dogodilo  sa osam hiljada nezaposlenih? Da su se zaposlili po lokalnim firmama grad bi sigurno imao koristi, pre svega imao bi  više prihoda od poreza i doprinosa, pa bi novac mogao da bude uložen pored ostalog i u unapređenje ulične infrastrukture, za vrtiće, renoviranje objekta ili u socijalnu zaštitu. Ovako nedobronamernom građaninu čini se kao da je tih osam hiljada-uglavnom mladih, odlepršalo u beli svet u potrazi za poslom,  što je mnogo realnija mogućnost nego osam hiljada novozaposlenih u zrenjaninskim firmama.

Janjić je podsetio da je grad Zrenjanin promovisan kao dobro mesto za investiranje.

Ovakvi potezi lokalne samouprave su doprineli i tome da je u grad došao i kineski investitor koji će kada njegova fabrika guma bude završena, staviti Zrenjanin na mapu sveta, ali mapu najzagađenijih gradova kao što smo imali prilike da vidimo prethodnih nedelja u Beogradu,Boru ili Smederevu. Uz vazdušno zagađenje, i plodne oranice biće ‚‚oplemenjene‚‚ hemijskim otpadom i aditivima tako da će toksini u bantskoj pšenici i kukuruzu biti garantovano prisutni i postaće njihovi zaštitni znaci.                                                                                                                                              Na red  u pohvalama onoga što je urađeno je došla i pijaća voda i problem njene ispravnosti.

Kao što je rekao prvi čovek Zrenjanina svi znamo da od 2004.g. do danas ne može da se reši problem zdrave pijaće vode. Aktuelnoj vlasti se pre nekoliko godina nije sviđao ugovor prethodne vlasti sa poznatom nemačkom firmom koja se bavi preradom vode, i ugovor je raskinut. Usledila je tužba Nemaca , a šta se dešava sa sporom na međunarodnoj arbitraži u Vašingtonu, građanima Zrenjanina nije poznato ali je poznato da će ceh platiti iz sopstvenog džepa .Sledio je novi,napredniji ugovor sa italijanskom firmom ali ispravna voda nikako da poteče. Prošle godine su pljuštala obećanja i grdskih čelnika i investitora, pa je čak i premijerka rekla da će zdrava voda poteći gradskim vodovodom 10.jula 2019.g. Međutim, danas je kraj januara 2020.g., a zdravu pijaću vode žitelji Zrenjanina i dalje nemaju. Verovatno se čeka da se završi još jedan ciklus obećanja ali i da nadležne  inspekcije konačno skinu zabranu upotrebe vode.

Za utehu ako nekome nešto znači, gradonačelnik je rekao da ‚‚ po pitanju vode sve ide u dobrom pravcu.‚‚

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here