Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

0
103

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta obeležen je u Beogradu državnom ceremonijom koju je kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića predvodio ministar Zoran Đorđević.

Obeležavanje je počelo jevrejskim verskim obredom, nakon čega je intonirana himna “Bože pravde”, i položeni su venci i cveće na Spomenik žrtava genocida u Drugom svetskom ratu u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu. Đorđević je istakao da je pravi rat nacistički režim objavio nemačkom narodu i njegovom hrišćanskom identitetu.. On je dodao da su Jevreji kao narod, čiji je identitet neodvojiv od njihove religijske pripadnosti, poslužili kao primer šta će se nemačkom čoveku dogoditi ukoliko se ne prikloni zlu nacističke ideologije.

Ministar je poručio da nije dobro oduzimati identitet drugom i drugačijem čoveku i narodu, jer se time u sopstveni identitet ugrađuje nešto što nije dostojno ni čoveka, ni naroda. Đorđević je rekao i da su nam više nego ikada potrebni mir, stabilnost i jedistvo kako bismo sarađivali i integrisali se u zajedničkoj evropskoj budućnosti zarad opšteg boljitka i napredovanja.

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta je ustanovljen pre petnaest godina, a podseća na dan kada je oslobođen koncentracioni logor Aušvic.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here