Stanje pšenice i ozmih useva

0
155

Stručnjaci Poljoprivredno stručne savetodavne službe u Jagodini  su ocenili da su ozimi usevi u Pomoravskom okrugu zahvaljujući blagoj zimi u dobrom su stanju.

Ozimi usevi u Pomoravskom okrugu zahvaljujući blagoj zimi u dobrom su stanju, ocenili su stručnjaci Poljoprivredno stručne savetodavne službe u Jagodini. Nije bilo ekstremno niskih temperatura koje su dugo trajale, izmrzavanja, ledene kore pa se razvijaju i oni usevi – pšenica, tritikale, ječam, koji zbog suše jesenas nisu zasejani u optimalnom roku. Savetodavci za ratarstvo su  podsetili poljoprivrednike da je vreme da se pripreme za prihranu useva azotnim đubrivima, kako bi ih oporavili posle zimskog mirovanja.

Prednost u prihrani treba dati usevima koji su ranije posejani, usevima gde nije primenjeno predsetveno đubrenje, gde je za setvu upotrebljeno deklarisano seme i tamo gde je predusev bio suncokret. S prihranom treba početi oko polovine februara i za prihranjivanje je potrebno šezdeset do sto kilograma čistog azota,, a da na “kiselim zemljištima treba koristiti đubrivo KAN”.Optimalna doza đubriva se koriguje prema zahtevu sorte, gustini useva i roku setve.

Za puni efekat prihranjivanja potrebno je najmanje deset litara kiše na metar kvadratni, nakon prihranjivanja, i da temperatura vazduha bude iznad pet stepeni Celzujsovih. Prema prognozi meteraologa narednih dana očekuju se padavine, sneg i kiša, koji će dobro doći ozimim usevima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here