Profesor Fakulteta političkih nauka dr Čedomir Čupić o stanju demokratije u Srbiji

0
386

Profesor Fakulteta političkih nauka dr Čedomir Čupić je izjavio da je predsednik Republike potpuno preuzeo ovlašćenja izvršne vlasti i ona je postala njegov servis.

Lideri Saveza za Srbiju su upozorili da dramatično nazadovanje na polju demokratije od dolaska Srpske napredne stranke na vlast 2012. godine ugrožava proces evropskih integracija Srbije.Oni  ističu da je Srbija od 2014. godine zabeležila i jedan od najvećih padova na Indeksu slobode medija koji godišnje izdaje organizacija Reporteri bez granica. Za poslednjih pet godina, Srbija je pala za čitavih 36 mesta. Profesora Fakulteta političkih nauka dr Čedomira Čupića pitali smo kako ocenjuje stanje demokratije u Srbiji u ovom trenutku.

Prema oceni stručnjaka, trenutna politička situacija ukazuje na to da su vladavina prava i demokratija građanima u drugom planu, zbog loše ekonomske situacije. Dok se ne ostvari privredni rast i ekonomski pravednije društvo, građani će doživljavati da ostvarivanje njihovih prava ne garantuje njihov pristup ustanovama, nego to koliko su bliski sa pojedincima na vlasti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here