Tržište šećerne repe se polako oporavlja

0
211

Tržište šećerne repe se polako oporavlja nakon kolapsa koji je nastupio 2017 godine i proizvođači se polako vraćaju ovoj proizvodnji u kojoj mogu da ostvare najveći profit kada je u pitanju ratarstvo.

To je rekao je Petros Gemintzis direktor kompanije Helenik šugar u okviru koje posluju šećerane u Crvenki i Žablju na tradicionalnom skupu proizvođača šećerne repe koji je održan u Novom Sadu. Gemintzis najavljuje da će se ove godine proizvođačima isplaćivati zagarantovana cena od trideset četiri evra po toni plus evro po toni za sve one koji ostvare digestiju veću od  petnaest koma pet. Takođe, svi kooperanti ove kompanije dobiće pedeset odsto semena za setvu besplatno.

Kako je objavio portal Poljoprivrednik, iz kompanije Helenik šugar poručuju da se nadaju da će ove godine biti uposleni kapaciteti u šećerani u Crvenki, kao i da će naredne ponovo u pogonu biti i fabrika u Žablju. Cilj u proizvodnji šećerne repe, kako su rekli stručnjaci sirovinskog sektora ove kompanije, je da se dostigne nivo od osamdeset tona po hektaru što već postižu pojedini kooperanti fabrike. Međutim, napominju i to da proizvođači već i sa ostvarenih šezdeset tona po hektaru imaju profit koji je veći nego u bilo kojoj drugoj ratarskoj proizvodnji.

Skup u Novom Sadu bio je prilika i da se dodele tradicionalna priznanja najuspešnijim kooperantima Fabrike. Ove godine nagrade je dobilo dvadeset tri  proizvođača u kategorijama: najveći prinos šećerne repe, najveća digestija i najmanje nečistoća.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here