Ministarstvo poljoprivrede će objaviti Poziv za razmenu junadi za tov

0
226

Ministarstvo poljoprivrede je ušlo u završnu fazu pripreme dokumenata za sednicu Vlade, koja će objaviti Poziv za razmenu junadi za tov.

Reč je o dugo najavljivanom državnom poslu preko Robnih rezervi, gde bi stočari za utovljenu junad preuzeli merkantilni kukuruz.

Od nove godine do danas ovaj aranžman je često najavljivan, ali se iz do sada nepoznatih razloga nije još dogodio. Kako je preneo portal AgroServis plus, jedno vreme među stočarima se govorilo da Robne rezerve imaju zrno „samo na papiru” i da čuvaju interese skladištara, ali je u praksi, u ranijoj razmeni, bilo dovoljno kukuruza. Istina, neki skladištari su potpuno ignorisali stočare sa ugovorom i odugovlačili sa isporukom. Ministarstvo poljoprivrede, koje je ostalo jedina adresa u zemlji za rešavanje zastoja u trgovini junadi, čvrsto je rešilo da se poziv za razmenu ponovi i da za taj nastavak posla stočari predlože model.

Zbog ovog novog momenta, Udruženje stočara Agroprofit je Ministarstvu poljoprivrede uputilo niz predloga za nastavak razmene. Predloženo je da količina za razmenu bude deset hiljada tona, a da gazdinstva (pojedinačno) mogu ponuditi najviše devet hiljada kg žive junadi. Zbog rasta cene kukuruza u ovom času je realno da za jedan kilogram žive junadi proizvođač dobije od šesnaest koma trideset do šesnaest koma pedeset kg merkantilnog kukuruza.

Stočari su izneli i niz primedbi na pojedine skladištare kukuruza koji su na različite načine izbegavali obavezu prema gazdinstvima. Ako se ostvari zamisao Ministarstva poljoprivrede, uskoro će ovaj posao i formalno početi.

Poruka Udruženja je da  gazdinstva koja su dva puta učestvovala u razmeni ne bi trebalo da ponovo imaju tu priliku, da bi oni koji se prvi put javljaju ili su samo jednom imali isporuku – dobiju šanse. Proizvodna grupa u osamdeset naselja ima evidentirano  sto četrdeset šest gazdinstava koja žele da učestvuju u „trgovini” sa državom. Najviše stočara za razmenu prijavilo se iz Čente, Mošorina, Deliblata, Tomaševca, Crepaje, Botoša, Telečke i iz Kikinde.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here