Ministar Šarčević: Online prijemni ispiti

0
412

Ministar prosvete, Mladen Šasrčević, rekao je da će učenici osmog razreda sigurno imati malu maturu, da će oni koji žele da upišu specijalizovana gimnazijska odeljenja prijemni ispit polagati onlajn, a da će prijemni ispiti za fakultete i ispitni rokovi biti pomerani dok traje vanredno stanje. Plate će prosvetnim radnicima biti isplaćene u celosti, a svi kapaciteti učeničkog i studentskog smeštaja biće stavljeni na raspolaganje zdravstvu i vojsci

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije, Mladen Šarčević, najavio je da će za darovite đake koji žele da upišu specijalizovana gimnazijska odeljenja – za matematiku, fiziku, IT, biologiju, hemiju i jezike, ove godine biti organizovano onlajn polaganje prijemnog ispita. Šarčević je rekao da se na sajt njegovog ministarstva postavlja odgovarajuća aplikacija, koju radi Elektrotehnički fakultet, izrazivši očekivanje da će prijemni na daljinu polagati oko 8.000 kandidata.

On je objasnio da će nadareni učenici, koji iskažu interesovanje za neko od specijalizovanih gimnazijskih odeljenja, prethodno popunjavati anketu o tome šta od opreme neophodne za onlajn testiranje imaju kod kuće. “ Očekujemo da imaju računar i laptop sa kamericom, a ukoliko neko to nema, navešće u anketi. Videćemo da li to može da pozajmi od nekoga, a ako to nije moguće angažovaćemo škole. Svako dete će imati neophodnu opremu” naveo je ministar, podsetivši na to da je reč o najboljim učenicima i da će onlajn prijemni ići u razmacima, tako da mogu da probaju da se upišu na više mesta. Prvo će biti organizovan prijemni za nadarene iz matematike, informatike, zatim fizike, hemije i biologije i za filološke gimnazije, objasnio je ministar. On je dodao da su usaglašeni modeli testova za matematiku i fiziku, tako da će đaci koji ne budu uspeli da se upišu u matematička odeljenja sa položenim prijemnim moći da upišu informatiku, ukoliko imaju dovoljan broj bodova.

Šarčević je za nova specijalizovana odeljenja koja su u planu da se uvedu od septembra – za istoriju, geografiju, kreativne industrije, rekao da će za njih prijemni ispiti biti organizovani posle male mature. “Učenici osmog razreda sigirno će imati malu maturu, bez koje nema upisa u srednju školu, a sada razrađujemo scenarije na koji način da je održimo, a proba male mature biće održana odmah posle Uskrsa i to onlajn putem” rekao je ministar. On je istakao da će se konačno, takozvano sumativno ocenjivanje, završiti kada se deca vrate u klupe i kada putem raznih testova bude moguća provera znanja kao i da će u ocenjivanju učenika ulogu imati i elektronski udžbenici u kojima se nalaze i pitanja i odgovori, pa će đaci moći da se samovrednuju.

Prijemni ispiti za fakultete, kao i ispitni rokovi biće pomerani tokom vanrednog stanja, rekao je ministar Šarčević. On je, govoreći o platama zaposlenih u prosveti, ponovio da će one biti isplaćene u celosti, budući da učitelji i nastavnici rade punim kapacitetom od kuće. Šarčević je, takođe, rekao da se svi kapaciteti učeničkog i studentskog smeštaja stavljaju na raspolaganje za potrebe zdravstva i vojske, a reč je o 17.600 mesta u studentskim i 11.500 u učeničkim domovima, plus dva studentska odmarališta na Zlatiboru i Paliću.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here