Slobodan Orlović: Važno je utvrditi činjenice i istinu o brojnim slučajevima nestalih beba

0
153

“Pitanje je da li istina o nestalim bebama može da se utvrdi posle ovolikog protoka vremena”, pesimista je vanredni profesor pravnog fakulteta u Novom Sadu dr Slobodan Orlović.

Jedna od najvećih boli koju može neko da priredi jednom roditelju je otmica deteta. Hiljade majki i očeva optužuje državu i bolnice da su im poslednjih decenija krali i prodavali bebe.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je cilj Predloga zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji da se utvrdi istina i da se na neki način pomogne porodicama da dobiju odgovore na pitanja koja postavljaju decenijama.

Slučaj Zorice Jovanović pred Sudom u Strazburu pokazao je da je narodna poslovica gde ima dima, ima i vatre, tačna u slučaju otmice beba, jer je tada taj sud usvojio tužbu. Evropski sud u Strazburu je utvrdio da su Zorici i njenom suprugu „povređena prava na porodični život”. Državi Srbiji je naloženo da u roku od godinu dana utvrdi šta se dogodilo sa njenim detetom. Dobila je i 10.000 evra, kao nadoknadu za nematerijalnu štetu. Evropske institucije su naložile Srbiji da donese i  poseban zakon kojim bi se omogućila efikasnija istraga o nestalim bebama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here